Linkovi

Piloti Lufthanze u štrajku, otkazano 800 letova


Logo njemačke kompanije Lufthanza
Logo njemačke kompanije Lufthanza

Piloti nemačke kompanije Lufthanza stupili su u petak u štrajk, što je uzrokovalo otkazivanje 800 letova, čime je pogođeno oko 130.000 putnika. Kompanija je saopštila da pokušava da smanji uticaj štrajka na putnike.

Sindikat pilota Ferajnigung Kokpit pozvao je oko 5.000 Lufthanzinih pilota na 24-časovnu obustavu rada, jer pregovori o platama nisu uspjeli.

Stotine letova već su otkazivane ljetos zbog štrajkova ili manjka osoblja različitih aviokompanija, što je uzrokvalo haos na aerodromima širom svijeta.

Njemački sindikat pilota zahtijeva povišicu od 5,5 odsto ove godine i automatsko prilagođavanje inflaciji, kao i bolje uslove za pilote početnike.

Lufthanza je saopštila da bi ispunjenje tih zahtjeva povećalo njene troškove za oko 40 odsto u naredne dvije godine, što je oko 900 miliona eura.

Zahtjevi sindikata stižu u trenutku kada se Evropa bori sa visokim cijenama hrane i energenata, a inflacija u Njemačkoj je na najvišem nivou u proteklih 50 godina.

Lufthanza je prošlog mjeseca postigla dogovor sa zemaljskim osobljem o povećanju plate, čime je spriječen štrajk kojim bi bilo otkazano više od 1.000 letova.

XS
SM
MD
LG