Linkovi

Zvaničnici Finske, Švedske i Turske sastaće se povodom učlanjenja nordijskih zemalja u NATO


Finska i Švedska su početkom jula potpisale protokol o pristupanju NATO.
Finska i Švedska su početkom jula potpisale protokol o pristupanju NATO.

Zvaničnici Turske, Finske i Švedske će se sastati u petak na nepoznatoj lokaciji u Finskoj kako bi razgovarali o sigurnosnim zabrinutostima koje je Turska iznijela povodom pridruživanju dvije nordijske zemlje NATO-u, objavio je Reuters.

Ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto rekao je ranije da će na prvom sastanku razgovarati o postavljanju ciljeva saradnje koje su tri zemlje dogovorile potpisivanjem memoranduma o razumijevanju na samitu NATO-a u Madridu krajem juna.

Dvije nordijske zemlje podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su se suočile s protivljenjem Turske koja ih je optužila za uvođenje embarga na oružje Ankari i podršku grupama koje smatra teroristima.

Nakon što su Finska i Švedska početkom jula potpisale protokol o pristupanju NATO, on mora biti ratifikovan u svih 30 država članica Alijanse.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu zatražio je od Švedske i Finske da izruče osumnjičene koje Turska traži zbog optužbi povezanih s terorizmom, dok nordijske zemlje tvrde da nisu pristale na bilo kakva posebna izručenja potpisivanjem memoranduma.

Finsko ministarstvo vanjskih poslova ostalo je nijemo na pitanja o sastanku u petak, odbijajući otkriti njegovu lokaciju ili vrijeme.

"Ovo je pitanje sigurnosti. Ako bismo rekli gdje su visoki zvaničnici Turske i u koje vrijeme, to bi dalo prilično nemarnu sliku o nama", rekao je državni sekretar Jukka Salovaara za finski javni servis YLE.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG