Linkovi

Rusija zamrzava američke inspekcije svog nuklearnog arsenala


Ruske balističke rakete RS-24 Jars na Crvenom trgu u Moskvi
Ruske balističke rakete RS-24 Jars na Crvenom trgu u Moskvi

Rusija je obavijestila Sjedinjene Američke Države (SAD) o zamrzavanju američkih inspekcija svog nuklearnog oružja prema sporazumu o kontroli naoružanja New Start, tvrdeći da su sankcije Zapada omele slične inspekcije američkih objekata od strane ruskih posmatrača.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da su sankcije ruskim letovima koje su uvele SAD i njihovi saveznici zbog ruske invazije na Ukrajinu, zajedno s viznim ograničenjima i drugim preprekama, onemogućili ruskim vojnim stručnjacima da posjete mjesta američkog nuklearnog oružja.

Navode da uslovi "stvaraju jednostrane prednosti za SAD i efektivno lišavaju Rusku Federaciju prava da sprovodi inspekcije na američkoj teritoriji".

SAD za sada nisu zvanično odgovorile na taj potez.

Rusko ministarstvo je saopštilo da je zamrzavanje privremeno i dozvoljeno prema paktu "u izuzetnim slučajevima", te dodalo da Rusija ostaje "potpuno posvećena poštovanju svih odredbi sporazuma".

Sporazum New Start je potpisan 2010. godine i ograničava svaku zemlju na najviše 1.550 raspoređenih nuklearnih bojevih glava, 700 raspoređenih projektila i bombardera, te predviđa njihove sveobuhvatne inspekcije potpisnika sporazuma na licu mjesta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG