Linkovi

Stotine palestinskih raketa ispaljeno prema Jeruzalemu


Rockets are launched from the Gaza Strip towards Israel, in Gaza City, Aug. 6, 2022.
Rockets are launched from the Gaza Strip towards Israel, in Gaza City, Aug. 6, 2022.

Palestinski militanti ispalili su rakete prema Jeruzalemu u nedjelju, ne uzrokujući žrtve, ali signalizirajući novi doseg i odlučnost dok Izrael vrši zračne udare u Pojasu Gaze treći dan i pušta židovske posjetitelje u sporni kompleks džamije.

Tokom noći, Khaled Mansour, viši zapovjednik militantne skupine Islamski džihad, ubijen je u južnoj Gazi zajedno s dva saradnika i pet drugih civila, objavila je ova grupa. Islamski džihad je rekao da "neće dopustiti da im se krv osuši prije nego što bombardiraju naselja neprijatelja".

Oko 30 Palestinaca, od kojih je najmanje trećina civila i dvojica viših zapovjednika Islamskog džihada, ubijeno je u valovima borbi u Gazi tokom vikenda, dok su raketne salve poslale desetine hiljada Izraelaca u skloništa.

Sirene koje upozoravaju na rakete oglasile su se u Mevaseret Zionu, Kiryat Anavimu, Abu Ghoshu i Kiryat Anavimu, zajednicama nekih 5 km zapadno od Jeruzalema. Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da su rakete ispaljene na Jeruzalem presretnute iznad tih gradova. Nema izvještaja o žrtvama ili šteti.

Rasplamsavanje je zabrinulo svjetske sile i potaknulo Egipat da posreduje u primirju. Djelomično je obuzdano činjenicom da je Hamas, vladajuća islamistička skupina u osiromašenom i blokiranom Pojasu Gaze, obuzdao vatru.

"Na tišinu će se odgovoriti tišinom. Ako oni nastave pucati, mi ćemo nastaviti djelovati", rekao je glasnogovornik izraelske vojske. "Ako se povuku i prestanu pucati, bit će tiho."

Međutim, prijetila je još jedna potencijalna žarišna tačka, jer su Židovi obilježavajući dva hrama uništena u antici posjetili kompleks džamije Al Aqsa u Jeruzalemu, gdje su ta židovska svetišta nekoć bila. Palestinci takve posjete smatraju vjerskom i političkom uvredom.

Snimke koje su kružile internetom pokazuju neke Židove kako se mole na povišenom kamenom trgu kompleksa kršeći izraelske propise, a policija ih zaustavlja dok Palestinci viču u znak protesta.

Židovi ovo mjesto nazivaju Brdo hrama, dok ga muslimani nazivaju Plemenitim svetištem.

Izrael je u petak pokrenuo napade na Gazu u, kako je opisao, prevenciji napada Islamskog džihada koji je trebao osvetiti hapšenje vođe skupine na okupiranoj Zapadnoj obali.

Tokom noći oko 20 ljudi uhapšeno je na Zapadnoj obali, dok su sigurnosne snage nastavile vršiti pritisak na vodstvo Islamskog džihada izvan Pojasa Gaze.

Stotine raketa koje je Islamski džihad ispalio kao odgovor razlog su zašto se operacija nastavlja, rekao je izraelski ministar pravosuđa Gideon Saar, član sigurnosnog kabineta koji donosi odluke.

Upitan na radiju izraelske vojske je li kraj blizu, rekao je: "Nadam se, ali ne želim polagati pretjerane nade u to. U mjeri u kojoj Islamski džihad želi odugovlačiti ovu operaciju, zažalit će zbog toga. "

Izraelska vojska je rekla da su presretači Iron Dome oborili rakete s 97% uspješnosti.

Islamski džihad priopćio je da je ispalio rakete kao odmazdu za izraelsko ubistvo zapovjednika južnog pojasa Gaze, dvojice drugih militanata i pet civila u subotu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG