Linkovi

Kosovo: Ruska novinarka proglašena nepoželjnom osobom


Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) saopštio je 7. avgusta na društvenoj mreži Facebook da je ruska novinarka Darija Aslamova proglašena “personom non grata” (nepoželjnom osobom) na Kosovu.

U objavi se navodi i da joj je zabranjen ulazak na Kosovo na pet godina.

"Svako ko, sa određenim ciljevima ili direktivama, krši ili pokušava da destabilizuje našu zemlju, suočiće se bez sumnje sa snagom zakona Republike Kosovo", saopštio je Svečlja.

Ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla rekao je da je Daria Aslamova, kontroverzna ruska novinarka uhapšena u subotu na graničnom prijelazu između Kosova i Srbije.

U objavi na društvenim mrežama ministar Sveçla je napisao da su "mnoge zemlje dokazale da se bavila špijunažom za rusku vojnu obavještajnu službu i da je djelovala pod maskom novinarke. Ista je također sudjelovala u borbama u Ukrajini propagandom o ruskoj invaziji na Ukrajinu”.

Ministar je rekao da su kosovske vlasti "znale za njezinu aktivnost, ali i da joj je u nekim zemljama zabranjen ulazak zbog njezine aktivnosti. U ovom slučaju ona je zaustavljena i nastavlja se angažman relevantnih aktera dok se ne razjasne njezine namjere”.

Skrenuo je pozornost na činjenicu da je gospođa Aslamova pokušala ući na Kosovo "sedam dana nakon napetosti izazvanih kriminalnim strukturama na sjeveru zemlje i istog dana kada su iste strukture kojima je dirigirao (Aleksandar) Vučić pucale oko 10 puta na naše policajace. Njen pokušaj ulaska u našu zemlju, osim što koincidira s razvojem događaja na sjeveru zemlje, jasno dokazuje ruske veze i propagandu kojoj se Srbija već pridružila, a koja je usmjerena na destabilizaciju naše zemlje”, napisao je ministar unutarnjih poslova Kosova. , Xelal Sveçla u objavi na Facebooku popraćenoj fotografijama Aslamove.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG