Linkovi

Hrvatska: 12 poginulih u nesreći poljskog autobusa u blizini Zagreba


CROATIA-CRASH/
CROATIA-CRASH/

Najmanje 12 osoba je poginulo, a 31 je povrijeđena u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila rano u subotu na autoputu u blizini Zagreba.

Autobus poljskih tablica izletio je sa saobraćajnice na autoputu A1, između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec. U autobusu su bile 43 osobe.

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović potvrdio je da je u bolnici preminula još jedna osoba, te da je sada broj umrlih u nesreći dvanaest.

"Autobus je išao iz mjesta u blizini Varšave, prema nekim informacijama radi se o grupi koja je planirala ići na hodočašće u Međugorje", rekao je Božinović.

Kako je dodao prema onome šta su zabilježili ljudi na terenu, u autobusu nije bilo djece. Angažovano je 16 timova hitne pomoći.

Autobus je imao varšavske registarske tablice.

“Sve žrtve su poljski državljani, u ovom trenutku to možemo potvrditi”, rekao je glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova za TVN24, prenosi Reuters.

Poljski premijer Mateus Moravjecki (Mateusz Morawiecki) na Twitteru je napisao da je razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, te da je Plenković rekao da imaju punu podršku hrvatskih medicinskih službi. Moravjecki je takođe rekao da se radi o hodočasnicima koji su bili na putu ka Međugorju u Bosni i Hercegovini.

“Želim da porodicama žrtava izrazim svoju najdublju sućut”, napisao je poljski premijer.

XS
SM
MD
LG