Linkovi

Grupa bijelaca uhapšena i optužena za planiranje nereda na događaju ponosa u Idahu


Group of men arrested after they were found in the rear of a U Haul van in Coeur d'Alene
Group of men arrested after they were found in the rear of a U Haul van in Coeur d'Alene

Policija u sjeverozapadnom Idahu uhitila je u subotu više od dvadesetak pripadnika bijele nacionalističke skupine i optužila ih da su planirali organizirati nerede u blizini LGBTQ događaja, priopćile su vlasti.

Lee White, šef policije u gradu Coeur D'Alene, rekao je novinarima da se 31 pripadnik Patriot Fronta suočava s prekršajnim optužbama za urotu radi nereda, a dodatne optužbe bi mogle doći kasnije.

Lokalni stanovnik primijetio je muškarce, koji su nosili bijele maske i štitove, kako ulaze u kamion U-Haul i pozvao policiju, rekavši dispečeru hitne pomoći da "izgleda kao mala vojska", prema Whiteu. Policija je zaustavila kamion 10-ak minuta nakon poziva.

Video snimljen na mjestu uhićenja i objavljen na internetu prikazuje 20-ak muškaraca kako kleči pored kamiona vezanih ruku, noseći slične kaki hlače, plave košulje, bijele maske i bejzbol kape.

Policija je iz kamiona pronašla najmanje jednu dimnu bombu i dokumente koji su uključivali "operativni plan", kao i štitove i štitnike za potkoljenice, što je sve jasno pokazalo njihove namjere, rekao je White.

"Došli su u nerede u centru grada", rekao je.

Muškarci dolaze iz najmanje 11 država, rekao je White, uključujući Texas, Colorado i Virginiju.

Patriot Front formiran je nakon skupa bijelih nacionalista "Unite the Right" 2017. u Charlottesvilleu u Virginiji, kada se odvojio od druge ekstremističke organizacije, Vanguard America, prema Southern Poverty Law Center, koji prati grupe mržnje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG