Linkovi

SAD pristale da Ukrajini pošalju napredne rakete


Eduard Zelenskyy pets his dog at his home destroyed by attacks in Potashnya, on the outskirts of Kyiv, Ukraine, on May 31, 2022. Zelenskyy just returned to his hometown after escaping war to find out he is homeless.
Eduard Zelenskyy pets his dog at his home destroyed by attacks in Potashnya, on the outskirts of Kyiv, Ukraine, on May 31, 2022. Zelenskyy just returned to his hometown after escaping war to find out he is homeless.

Ruske trupe bore se da preuzmu potpunu kontrolu nad istočnim industrijskim gradom Sjeverodonetsk u srijedu dok su Sjedinjene Države rekle da će Ukrajini dati napredne rakete koje će joj pomoći da prisili Moskvu da pregovara o prekidu rata.

Predsjednik Joe Biden rekao je da će Sjedinjene Države Ukrajini pružiti naprednije raketne sustave i streljivo kako bi "točnije pogodila ključne ciljeve na bojnom polju".

"Brzo smo krenuli da Ukrajini pošaljemo značajnu količinu oružja i streljiva kako bi se mogla boriti na bojnom polju i biti u najjačoj mogućoj poziciji za pregovaračkim stolom", napisao je Biden u članku u New York Timesu.

Visoki dužnosnik Bidenove administracije rekao je da će isporučeno oružje uključivati topnički raketni sustav visoke mobilnosti M142 (HIMARS), za koji je šef ukrajinskih oružanih snaga prije mjesec dana rekao da je "ključan" za suprotstavljanje ruskim raketnim napadima.

Govoreći o zabrinutosti da bi takvo oružje moglo uvući Sjedinjene Države u izravan sukob s Rusijom, visoki dužnosnici administracije rekli su da je Ukrajina dala garancije da projektili neće biti korišteni za napad unutar Rusije.

"Te sisteme će Ukrajinci koristiti za odbijanje ruskog napredovanja na ukrajinskom teritoriju, ali neće se koristiti na ciljevima na ruskom teritoriju", rekao je američki dužnosnik novinarima.

Ubrzo nakon što je objavljena američka odluka, rusko ministarstvo obrane priopćilo je da ruske nuklearne snage održavaju vježbe u pokrajini Ivanovo, sjeveroistočno od Moskve, izvijestila je novinska agencija Interfax.

Oko 1000 vojnika vježbalo je u intenzivnim manevrima koristeći više od 100 vozila, uključujući lansere interkontinentalnih balističkih projektila Yars, navodi ministarstvo.

U izvještaju Interfaxa nije bilo riječi o odluci SAD-a da isporuče novo oružje.

Najnovije američko obećanje oružja za Ukrajinu - povrh opreme vrijedne milijarde dolara koja je već isporučena, uključujući protuzračne rakete i bespilotne letjelice - stiglo je kada je Rusija napadala istočnu regiju Donbasa, nakon što je odustala od ranijeg napada prema Kijevu sa sjevera.

Ruske trupe sada su preuzele kontrolu nad većinom istočnog industrijskog grada Sjeverodonjecka u Lugansku, jednoj od dvije provincije u Donbasu, rekao je u utorak regionalni guverner Serhiy Gaidai.

Gotovo sva kritična infrastruktura u Sjeverodonetsku je uništena, a 60% stambene imovine nepopravljivo je oštećeno, rekao je. Rusko granatiranje onemogućilo je isporuku pomoći ili evakuaciju ljudi.

Ruska pobjeda u Sjverodonjecku i njegovom gradu pobratimu Lisičansku preko rijeke Siverski Donec donijela bi potpunu kontrolu nad Luganskom, jednom od dvije istočne provincije na koje Moskva polaže pravo u ime separatista.

Promoskovski separatistički čelnik rekao je da su ruski proxy napredovali sporije nego što se očekivalo kako bi "održavali gradsku infrastrukturu" i bili oprezni oko hemijskih tvornica.

"Možemo reći da je trećina Sjeverodonjecka već pod našom kontrolom", citirala je ruska državna novinska agencija TASS Leonida Pasečnika, čelnika promoskovske Luganske Narodne Republike.

Gaidai je upozorio stanovnike Sjeverodonjecka da ne napuštaju skloništa za bombe zbog, kako je rekao, ruskog zračnog napada na skladište azotne kiseline.

Policijske snage Luganske Narodne Republike priopćile su da su ga ukrajinske snage oštetile. Ukrajina i separatisti koje podržava Rusija razmijenili su optužbe zbog sličnog incidenta u aprilu.

Jan Egeland, glavni tajnik agencije za pomoć Norveškog vijeća za izbjeglice koja je dugo djelovala u Sjeverodonjecku, rekao je da je "užasnut" njegovim uništenjem.

Do 12.000 civila i dalje je zahvaćeno unakrsnom paljbom, bez dovoljnog pristupa vodi, hrani, lijekovima ili struji, rekao je Egeland.

"Gotovo konstantno bombardiranje prisiljava civile da traže utočište u skloništima i podrumima, sa samo nekoliko dragocjenih prilika za one koji pokušavaju pobjeći", rekao je.

Oružje

Ukrajina kaže da je oružje koje su poslale Sjedinjene Države i druge zemlje od početka invazije pomoglo u odbrani ruskih napredovanja.

Topnički raketni sistemi visoke mobilnosti dio su paketa oružja vrijednog 700 milijuna dolara koji će Sjedinjene Države predstaviti u srijedu.

Paket uključuje municiju, radare za protuvatru, niz radara za zračni nadzor, dodatne protutenkovske projektile Javelin, kao i protuoklopno oružje, rekli su dužnosnici.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy pozvao je na više oružja dok je kritikovao Europsku uniju, koja je u ponedjeljak pristala smanjiti uvoz ruske nafte, jer ranije nije sankcionirala energiju iz Rusije.

EU je rekla da će zabraniti uvoz ruske nafte morskim putem. Dužnosnici su rekli da bi to zaustavilo dvije trećine ruskog izvoza nafte u Europu u početku, a 90% do kraja ove godine.

Odgovarajući na embargo EU na naftu, Rusija je proširila svoje rezove na plin na Europu, povisila cijene i zahuktala svoju gospodarsku bitku s Bruxellesom.

Putin je u februaru pokrenuo svoju "specijalnu operaciju" kako bi razoružao i "denacificirao" Ukrajinu. Ukrajina i njezini zapadni saveznici to nazivaju neutemeljenim izgovorom za rat za zauzimanje teritorija.

Ukrajina optužuje Rusiju za ratne zločine velikih razmjera, sravnjavanje gradova te ubijanje i silovanje civila. Rusija odbacuje optužbe.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG