Linkovi

Regulatori u SAD-u odobrili "boostere" za djecu od 5 do 11 godina


Vakcinacija djece u SAD-u. (Foto: AP Photo/Ross D. Franklin)
Vakcinacija djece u SAD-u. (Foto: AP Photo/Ross D. Franklin)

Američki regulatori u utorak su odobrili "booster" vakcinu protiv Covida za zdravu djecu od 5 do 11 godina, u nadi da će dodatna doza da pojača zaštitu od infekcija čiji broj ponovo raste u Sjedinjenim Državama.

Svi stariji od 12 godina već mogu da dobiju "booster" za najbolju zaštitu protiv novih varijanti koronavirusa, a neki ljudi, među kojima i oni stariji od 50 godina, mogu da prime i drugi "booster", prenosi AP.

Odlukom Uprave za hranu i lijekove (FDA) sad se otvara mogućnost da treću dozu Pfizerove vakcine prime i mlađa djeca, i to najmanje pet mjeseci nakon posljednje doze.

Postoji još jedan korak u tom procesu: Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sada moraju da odluče da li da preporuče "booster" za taj uzrast. Naučni savetnici CDC-a razmotriće to pitanje u četvrtak.

Pfizer i partnerska kompanija BioNTech proizvode jedinu vakcinu protiv Covida za djecu bilo kog uzrasta u SAD. Djeca od 5 do 11 godina dobijaju trećinu doze koja se daje starijima od 12.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG