Linkovi

Nestašica formule za bebe u SAD, kongresni odbor otvara istragu


Prazne police sa formulom za bebe u prodavnici CVS u San Antoniju u Teksasu, 10. maja 2022.
Prazne police sa formulom za bebe u prodavnici CVS u San Antoniju u Teksasu, 10. maja 2022.

Odbor za nadzor vlade Predstavničkog doma saopštio je da planira da istraži rad četiri najveća proizvodjača mliječne formule za bebe u Americi i ustanovi kako se može povećati proizvodnja u vrijeme nestašice formule na nacionalnom nivou.

"Nestašica formule za bebe je kriza za američke porodice", saopštio je odbor na Twitteru.

Članica Predstavničkog doma Kerolajn Maloni, koja je na čelu odbora, uputila je pisma kompanijama Abot, Mid Džonson, Nestle USA i Perigo, tražeći informacije o nestašici formule, prenijela je mreža ABC News.

"Nacionalna nestašica formule je prijetnja zdravlju i ekonomskoj bezbjednosti beba i porodica u zajednicama širom zemlje - posebno onima sa manjim primanjima koji istorijski trpe nejednaki položaj u zdravstvu, uključujući i neizvesnost u pogledu hrane", navodi se u pismu.

Problemi su počeli još prošle godine, kada je pandemija dovela do poremećaja u radu, transportu i pristupu sirovinama. Inventar je dodatno smanjen pošto su neki roditelji nagomilali formulu za vrijeme pandemije. Zatim je u februaru ove godine, kompanija Abott Nutrition povukla iz prodaje nekoliko glavnih brendova formule u prahu, i zatvorila fabriku u Mičigenu poslije žalbi da su četiri bebe imale bakterijske infekcije pošto su hranjene formulom iz te fabrike.

Nestašici i dalje doprinose problemi u lancu snabdijevanja i visoka inflacija, zbog čega trenutno u prodavnicama nedostaje oko 40% proizvoda sa formulom za bebe na nacionalnom nivou, prema podacima firme DataAssembly.

Manje od polovine beba rođenih u SAD se hrani isključivo majčinim mlijekom tokom prva tri mjeseca života, pokazuju podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Predsjednik Joe Biden u četvrtak se sastao sa proizvodjačima i distributerima formule za bebe, pozivajući ih da učine sve što mogu da bi porodice mogle da dođu do formule.

Znak u prodavnici u Solt Lejk Sitiju obaveštava potrošače da ne mogu da kupe više od 4 kutije formule istovremeno.
Znak u prodavnici u Solt Lejk Sitiju obaveštava potrošače da ne mogu da kupe više od 4 kutije formule istovremeno.

Neki proizvodjači već nedeljama povećavaju proizvodnju a zvaničnici se takođe fokusiraju na to kako da brže dostave formulu do prodavnica, izjavio je Brajan Dis, direktor Ekonomskog savjeta Bijele kuće.

Zdravstveni regulatori su nedavno najavili nekoliko koraka da se povećaju zalihe formule, uključujući i brži uvoz formule iz inostranstva. 98% formule za bebe koja se koristi u SAD proizvodi se u samoj zemlji. Predsjednik Biden takođe je pozvao Federalnu trgovinsku komisiju da istraži izvještaje o vještačkom podizanju cijena.

Još dva odbora Predstavničkog doma najavila su da će održati pretrese povodom nestašice formule.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG