Linkovi

Potvrđena suspenzija ruskog TASS-a iz Evropske alijanse novinskih agencija


Belarus Propaganda Screenshot TASS

Suspenzija članstva ruske agencije TASS iz Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) potvrđena je na vanrednoj skupštini Alijanse, koja je održana u Sarajevu, u petak, 13. maja.

Izjavio je to na konferenciji za novinare Clemens Pig, predsjednik EANA-e u čijem članstvu su 32 novinske agencije.

Pig je naveo da je svrha novinskih agencija distribucija provjerenih i pouzdanih vijesti, te da "EANA u ovim teškim vremenima ima obavezu prema patnjama Ukrajine".

Upravni odbor EANE donio je krajem februara odluku o suspenziji agencije TASS, što je u petak i potvrđeno odlukom generalne skupštine, a suspenzija produžena na neodređeno vrijeme.

Kako je rečeno, to znači da je TASS isključen iz bilo kakve komunikacije sa EANA-om, dok će uvjeti za njeno ponovno članstvo biti jako strogi.

Pig je izrazio je solidarnost, saosjećanje i podršku ukrajinskoj agenciji Ukrinform s kojom EANA usko sarađuje.

Podsjetio je da je na prethodno održanoj proljetnoj konferenciji EANA-e zaključeno da agencije moraju pojačati svoje prisustvo u javnosti i stvoriti svijest o njihovoj važnosti kad su u pitanju provjereno i pouzdano izvještavanje o događajima u svijetu.

"Također, neke agencije su već uvele, a i ostale ohrabrujemo da uvedu servise za provjeru činjenica, a EANA može pružiti pomoć u njihovom uspostavljanju kako bi agencije imale dodatni izvor prihoda", dodao je Pig.

Na rusku invaziju na Ukrajinu, koja je počela 24. februara, međunarodna zajednica odgovorila je s nekoliko paketa sankcija.

Evropske sankcije se pored ruskih političara i oligarha, u jednom dijelu odnose i na zabranu emitovanja programa ruskih državnih medija.

Evropska unija (EU) obustavila je u martu distribuciju sadržaja medija Russia today i Sputnjik, za koje Brisel ocjenjuje da šire rusku propagandu o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG