Linkovi

Potvrđena suspenzija ruskog TASS-a iz Evropske alijanse novinskih agencija


Belarus Propaganda Screenshot TASS
Belarus Propaganda Screenshot TASS

Suspenzija članstva ruske agencije TASS iz Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) potvrđena je na vanrednoj skupštini Alijanse, koja je održana u Sarajevu, u petak, 13. maja.

Izjavio je to na konferenciji za novinare Clemens Pig, predsjednik EANA-e u čijem članstvu su 32 novinske agencije.

Pig je naveo da je svrha novinskih agencija distribucija provjerenih i pouzdanih vijesti, te da "EANA u ovim teškim vremenima ima obavezu prema patnjama Ukrajine".

Upravni odbor EANE donio je krajem februara odluku o suspenziji agencije TASS, što je u petak i potvrđeno odlukom generalne skupštine, a suspenzija produžena na neodređeno vrijeme.

Kako je rečeno, to znači da je TASS isključen iz bilo kakve komunikacije sa EANA-om, dok će uvjeti za njeno ponovno članstvo biti jako strogi.

Pig je izrazio je solidarnost, saosjećanje i podršku ukrajinskoj agenciji Ukrinform s kojom EANA usko sarađuje.

Podsjetio je da je na prethodno održanoj proljetnoj konferenciji EANA-e zaključeno da agencije moraju pojačati svoje prisustvo u javnosti i stvoriti svijest o njihovoj važnosti kad su u pitanju provjereno i pouzdano izvještavanje o događajima u svijetu.

"Također, neke agencije su već uvele, a i ostale ohrabrujemo da uvedu servise za provjeru činjenica, a EANA može pružiti pomoć u njihovom uspostavljanju kako bi agencije imale dodatni izvor prihoda", dodao je Pig.

Na rusku invaziju na Ukrajinu, koja je počela 24. februara, međunarodna zajednica odgovorila je s nekoliko paketa sankcija.

Evropske sankcije se pored ruskih političara i oligarha, u jednom dijelu odnose i na zabranu emitovanja programa ruskih državnih medija.

Evropska unija (EU) obustavila je u martu distribuciju sadržaja medija Russia today i Sputnjik, za koje Brisel ocjenjuje da šire rusku propagandu o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG