Linkovi

Milion žrtava kovida u SAD: "Nacija zauvijek promijenjena"


ARHIVA - Sin i ćerka grle oca, zaraženog kovidom, na intenzivnoj nezi u bolnici u Kaliforniji
ARHIVA - Sin i ćerka grle oca, zaraženog kovidom, na intenzivnoj nezi u bolnici u Kaliforniji

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je obilježio milion žrtava COVID19 u Sjedinjenim Državama, ocjenjujući da je riječ o "tragičnom pragu" i pozvao Amerikance "da i dalje budu na oprezu" dok pandemija traje.

Biden je u saopštenju priznao posljedice gubitka na porodice koje su izgubile voljene i pozvao građane da "ne otupe na toliku tugu", uz ocjenu da se "nacija zauvijek promijenila".

"Milion praznih stolica oko trpezarijskog stola. Svaki gubitak nenadoknadiv. Svi su za sobom ostavili porodicu, zajednicu, i naciju zauvijek promijenjenu zbog pandemije", naveo je Biden u saopštenju.

Prema podacima agencije Reuters, broj žrtava kovida u Americi u srijedu je premašio milion - nekad nezamislivi prag dostignut oko dvije godine nakon što su prvi slučajevi poremetili svakodnevni život. Bilans je jednak cijeloj populaciji San Franciska ili Sijetla.

U znak sjećanja na žrtve, Biden je naložio da se zastave spuste na pola koplja, saopšteno je iz Bijele kuće. Američki predsjednik takođe je domaćin drugog globalnog samita o kovidu u četvrtak.

Biden je zatražio od Kongresa da izdvoji više milijardi dolara za pomoć zbog pandemije da bi se nastavila borba protiv virusa kako se pojavljuju nove varijante, ali je taj zahtjev ove nedelje odvojen od prijedloga za pomoć Ukrajini koji bi trebalo da bude usvojen narednih dana.

"Moramo da i dalje budemo na oprezu zbog pandemije i uradimo sve što možemo da spasimo što je više života moguće kao što smo to, više nego ikada, uradili sa više testiranja, vakcinama i lijekovima. Ključno je da Kongres podrži te resurse narednh mjeseci", poručio je Biden.

Istraživači u međuvremenu rade na još jednom boosteru kako virus nastavlja da mutira, a zdravstveni eksperti ističu da su potrebna veća ulaganja kako bi se spriječile pandemije u budućnosti koje bi mogle da izazovu dodatni haos.

Tačan broj žrtava pandemije možda nikada neće biti poznat. Neki zaraženi koji su preminuli nikada nisu testirani i nisu obuhvaćen podacima. Drugi, koji su imali kovid, možda su umrli zbog drugih uzroka kao što je rak, ali su se i dalje računali.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG