Linkovi

Ukrajina: Prvo suđenje za ratne zločine zarobljenom ruskom vojniku


Stanovnica sela Vilhivka, blizu Harkova, pored kuće uništene u ruskom napadu (Foto: REUTERS/Ricardo Moraes)
Stanovnica sela Vilhivka, blizu Harkova, pored kuće uništene u ruskom napadu (Foto: REUTERS/Ricardo Moraes)

Državna tužiteljka Ukrajine u srijedu je najavila da će biti održano prvo suđenje za ratne zločine zarobljenom ruskom vojniku, dok borbe bjesne na istoku i jugu zemlje, a Kremlj ostavlja otvorenom opciju ankesije Hersona koji su ruske snage zauzele na početku invazije, prenosi agencija AP.

KIJEV - Tužiteljka Irina Venediktova rekla je da je njena kancelarija podigla optužnicu protiv 21-godišnjeg Vadina Šišimarina za ubistvo nenaoružanog 62-godišnjeg civila koji je upucan dok je vozio bicikl, četiri dana nakon početka rata.

Šišimarin, koji je služio u tenkovskoj jedinici, optužen je da je pucao iz vozila na stanovnika sela Čupakivka. Venediktova je kazala da bi ruski vojnik mogao da bude osuđen na do 15 godina zatvora, ali nije precizirala kada bi suđenje moglo da počne.

Kancelarija državne tužišteljke saopštila je da istražuje više od 10.700 navodnih ratnih zločina koje su počinile ruske snage i da je identifikovala najmanje 600 osumnjičenih.

Mnoga od navodnih zvjerstava otkrivena su prošlog mjeseca nakon što su se ruske snage povukle iz područja oko glavnog grada. U gradovima kao što je Buča otkrivene su masovne grobnice, i tijela na ulicama i u dvorištima, a stanovnici su svjedočili o ubistvima, paljenjima, silovanjima i mučenjima.

U međuvremenu, generalni sekretar UN Antiono Gutereš rekao je da "trenutno nema naznaka za dogovor o miru u Ukrajini", ali je obećao da UN "nikada neće odustati i da moraju učiniti sve što mogu da se okonča rat".

Gutereš je u Austriji, gdje je razgovarao sa predsjednikom te zemlje Aleksandrom Van der Belenom, rekao da UN čine sve što mogu da spasu živote ljudi i omoguće evakuaciju i dostavu humanitarne pomoći.

"Rat neće trajati zauvijek. Doći će trenutak za mirovne pregovore. Doći će trenutak, nadam se, kada će biti pronađeno rješenje za ovaj problem, u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom", rekao je Gutereš.

Italijanski premijer Mario Dragi u srijedu je rekao da bi Sjedinjene Države i Evropa trebalo da rade sa Rusijom i Ukrajinom da se okonča konflikt i sklopi mirovni sporazum.

Dragi je dan posle sastanka sa američkim predsednikom Joe Bidenom ocijenio da se pokazalo da Rusija nije nepobjediva, i da je ključno pronaći načine da se rat okonča.

"Saglasili smo se da moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu i vršimo pritisak na Moskvu, ali takođe da počnemo da se pitamo kako da postignemo mir", rekao je Dragi novinarima i dodao da je ključno da SAD direktno razgovaraju sa Rusijom.

Naglasio je međutim da niko ne bi trebalo da pokuša da Ukrajini nametne mirovni sporazum, uz upozorenje da bi to bio "recept za katastrofu".

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je vojska postigla napredak u potiskivanju ruskih trupa iz Harkova na sjeveroistoku Ukrajine, koji je napadan otkako je Rusija krenula u invaziju.

Poslije višednevnog napredovanja sjeverno i istočno od Harkova, ukrajinske snage nalaze se na samo nekoliko kilometara od ruske granice, prenosi agencija Reuters pozivajući se na neimenovani izvor iz ukrajinske vojske.

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da je osvojen Pitomnik, selo na glavnom autoputu sjeverno od Harkova, na oko pola puta do ruske granice. Dalje na istoku, ukrajinske snage po svemu sudeći kontrolišu selo Rubižne, na obalama reke Donjec.

XS
SM
MD
LG