Linkovi

Nove varijante coronavirusa se pojavljuju svakih šest mjeseci


A worker wearing personal protective equipment disinfects the entrance to a residential area on lockdown due to the recent COVID-19 outbreaks in Beijing.
A worker wearing personal protective equipment disinfects the entrance to a residential area on lockdown due to the recent COVID-19 outbreaks in Beijing.

Naučnici primjećuju da se varijante sada pojavljuju otprilike svakih šest mjeseci - ali kažu da ne bismo trebali isključiti još iznenađenja od SARS-CoV-2.

Porast novih podvarijanti varijante koronavirusa Omicron mogao bi značiti da se valovi infekcije počinju slagati u predvidljive obrasce, s novim varijantama koje se povremeno pojavljuju iz cirkulirajućih sojeva. Čini se da su varijante BA.4 i BA.5 nešto više prenosive od ranijih oblika omikrona i vjerovatno će izazvati valove infekcija. One se, prema procjenama naučnika, i nešto brže šire.

Ove dvije varijante nose mutaciju zvanu F486V na proteinu šiljka, koji predstavlja virusni protein odgovoran za infekciju, a ujedino je i glavna meta imunoloških odgovora. Međutim, otkriveno je da bi ova mutacija mogla pomoći varijantama da izbjegnu antitijela koja blokiraju virus i izazovu novi val infekcija, kako je opisano u preprint (nerecenziranom) radu na bioRxiv.

Ovakve mutacije i evolucija virusa omogućavaju pojave novih valova povećanja broja slučajeva, usljed slabljenja imuniteta i osobina novih varijanti da zaobiđu odbranu našeg organizma.

Naučnici kažu da bismo mogli očekivati još iznenađenja od virusa: naime, delta varijanta nije posve nestala i mogle bi se očekivati i podvarijante ove varijante. Čini se da obrasci pandemije sada pokazuju kako se nove varijante javljaju na otprilike 6 mjeseci tako da bi se valovi mogli očekivati na svakih pola godine, ukoliko virus ne izmijeni rutu svoje evolucije i brzinu mutiranja.

Tom Wenseleers, evolutivni biolog sa Katoličkog univerziteta u Leuvenu za Nature predviđa da dolazi novi val i da se novi valovi, prema sadašnjim podacima, mogu očekivati ugrubo svakih šest mjeseci.

Ova kontinuirana evolucija virusa također znači da će virus stalno biti ponešto u prednosti nad prirodnim imunitetom stečenim prebolijevanjem i nad vakcinalnim imunitetom i da će dolaziti do probojnih infekcija te da ni busteri bazirani na BA.1 varijanti nisu idealni za širu zaštitu.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG