Linkovi

Pulicerove nagrade za izvještaje o upadu u Kongres, pandemiji, povlačenju iz Afganistana


Fotograf Rojtersa Današ Sidiki, koji je ubijen prošlog jula u Avganistanu, posthumno je osvojio Pulicerovu nagradu za fotografije posledica pandemije kovida 19 u Indiji.
Fotograf Rojtersa Današ Sidiki, koji je ubijen prošlog jula u Avganistanu, posthumno je osvojio Pulicerovu nagradu za fotografije posledica pandemije kovida 19 u Indiji.

The Washington Post osvojio je Pulicerovu nagradu za novinarstvo u javnoj službi zbog izvještavanja o pobuni 6. januara i upadu u američki Capitol, napadu na demokratiju koji je označio šokantni početak jedne burne godine u kojoj je takođe završen najduži američki rat - onaj u Afganistanu.

Detaljno izvještavanje Washington posta, u interaktivnoj seriji, otkrilo je brojne probleme i manjkavosti političkog i bezbjednosnog sistema prije, za vrijeme, i poslije nereda 6. januara 2021, koji su se dogodili u samom "dvorištu" dnevnika. Dramatični događaji u Washingtonu donijeli su nagradu i kompaniji Geti Imidžis (Getty Images) koja je osvojila jednu od dvije nagrade u kategoriji fotografije aktuelnih dešavanja.

Američko povlačenje iz Afganistana i povratak zemlje upravi Talibana provlače se kroz više kategorija - druga nagrada za fotografiju aktuelnog događaja pripala je dopisniku i fotografu Los Angeles Timesa Markus Jamu za rad tokom pada Kabula.

New York Times je osvojio nagradu u kategoriji izvještaja o svjetskim dešavanjima, dovodeći u pitanje zvanične podatke o civilnim žrtvama američkih vazdušnih napada u Siriji, Iraku i Afganistanu.

Pulicerove nagrade, koje dodjeljuje Univerzitet Kolumbija i smatraju se najprestižnijim u američkom novinarstvu, priznaju rad u 15 novinarskih kategorija i sedam umetničkih fotografija. Ovogodišnjim nagradama odato je priznanje radu novinara tokom 2021. Pobjednik u kategoriji javne službe dobija zlatnu medalju, dok pobjednici u ostalim kategorijama dobijaju 15.000.

Dnevnik Tampa Bay Times sa Floride osvojio je nagradu za istraživačko novinarstvo za feljton "Otrovani", priču o fabrici olova i zagađenju životne sredine. Miami Herald je nagrađen za izvještavanje o rušenju višespratnice u Surfideu u predgrađu Miamija, dok su Asocijacija za bolju upravu i Chicago Tribune nagrađeni za lokalno izvještavanje za feljton "Smrtonosni požari, pogažena obećanja", analizu izostanka standarda u protipožarnoj bezbjednosti.

Tim Reutersovih fotografa, među kojima je i pokojni Daniš Sidiki, koji je ubijen prošlog jula dok je pratio rat u Afganistanu, osvojio je Pulicerovu nagradu za fotografiju za praćenje posljedica pandemije koronavirusa u Indiji.

Odbor za dodjelu Pulicerovih nagrada je takođe dodijelio specijalnu nagradu novinarima Ukrajine, odajući im priznanje na "hrabrosti, izdržljivosti i posvećenosti" u izvještavanju o ruskoj invaziji.

XS
SM
MD
LG