Linkovi

Puni silosi blokirani u Ukrajini, SAD ukidaju tarife na ukrajinski čelik


Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i ukrajinski premijer Denis Šmihal obilaze Odesu (Foto: Ukrainian Governmental Press Service/Handout via REUTERS)
Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i ukrajinski premijer Denis Šmihal obilaze Odesu (Foto: Ukrainian Governmental Press Service/Handout via REUTERS)

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel rekao je u ponedeljak tokom posjete Odesi da su u toj crnomorskoj luci blokirani "silosi puni" hrane za izvoz. Ukrajinski grad je proteklih dana meta ruskih raketnih napada.

Mišel je tvitovao da je sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom razmatrao posljedice rata po ukrajinsku luku.

"Vidio sam silose pune žitarica, pšenice i kukuruza spremne za izvoz. Ta prijeko potrebna hrana je blokirana zbog ruskog rata i blokade crnomorskih luka. To izaziva dramatične posljedice po ranjive zemlje. Potreban nam je globalni odgovor", poručio je Mišel na Twitteru.

Ukrajinski premijer rekao je da Ukrajina gubi 170 miliona dolara svakog dana zbog odsječenog pristupa moru i da je nacionalni izvozni kapacitet prepolovljen.

"Blokirano je 90 miliona tona poljoprivrednih proizvoda koje je Ukrajina planirala da izvozi u zemlje u Aziji, Africi i Evropi", naglasio je Šmihal na konferenciji za novinare sa Mišelom u Odesi.

Dodao je da su pojedini proizvodi izvezeni putevima ili željeznicom, ali da su neke rezerve u područjima koja se granatiraju, ili koje je osvojila Rusija.

Ukrajina je globalni izvoznik žitarica, a zvaničnici Ujedinjenih nacija upozoravaju da će blokada isporuke tih proizvoda ugroziti bezbjednost u snabdijevanju hranom u važnim zemljama, naročito siromašnijim u Africi i drugdje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u saopštenju naveo da je razgovarao sa Mišelom tokom posjete Odesi.

"Važno je spriječiti krizu u snabdijevanju hranom u svijetu izazvanu ruskim agresivnim akcijama. Moraju se preduzeti hitne mjere da se odblokiraju ukrajinske luke za izvoz pšenice", poručio je Zelenski.

SAD na godinu dana ukidaju takse na uvoz ukrajinskog čelika

Sjedinjene Države su odlučile da privremeno ukinu taksu od 25% na uvoz ukrajinskog čelika u znak solidarnosti i podrške ekonomiji te zemlje za vrijeme ruske invazije.

Sekretarijat za trgovinju saopštio je u ponedeljak da će tarife biti ukinute na godinu dana. Neke od najvećih čeličana i zajednica oko njih su među najteže pogođenima tokom rata, uključujući čeličanu u Mariupolju, koja je jedini dio strateški važne luke koji još nije pod ruskom kontrolom.

“Ne možemo samo da se divimo snazi i duhu Ukrajinaca – moramo da pružimo zaštitu i podršku jednoj od najvažnijih industrija za ekonomiju Ukrajine”, saopštila je sekretarka za trgovinu Đina Rejmondo.

Tarife na uvoz čelika uvela je Trumpova administracija 2018, kada je se pozvala na rijetko primjenjivanu odredbu američkog zakona o trgovini, kojom se strani čelik kvalifikuje kao prijetnja američkoj nacionalnoj bezbjednosti. Taj potez je izazvao ogorčenje američkih saveznika i kritičara koji su isticali da se njime ne razmatra pravi uzrok problema američkih proizvodjača čelika – prvelika proizvodnja Kine, čije su isporuke čelika SAD i već ograničene drugim trgovinskim barijerama.

Bidenova administracija je ukinula većinu tarifa na uvoz čelika iz EU, Britanije i Japana i dozvolila da se metal uvozi oslobođen carina do određene količine. Kvota se neće odnositi na uvoz iz Ukrajine na osnovu mjere objavljene u ponedeljak.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG