Linkovi

G7 postepeno ukidaju uvoz ruske nafte, SAD sankcionisale i Gazprom banku


Samit lidera G7 u Briselu, 24. mart 2022.
Samit lidera G7 u Briselu, 24. mart 2022.

Grupa sedam (G7) najrazvijenijih zemalja obavezala se da će zabraniti ili postepeno prestati sa uvozom ruske nafte, a SAD su objavile sankcije protiv rukovodilaca Gazprom banke i drugih firmi, zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Predsjednik SAD Joe Biden i drugi lideri G7 razgovarali su video linkom sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

„Obavezujemo se da ćemo postepeno ukinuti našu zavisnost od ruskih energenata, uključujući postepeno ukidanje ili zabranu uvoza ruske nafte“, naveli su lideri G7 u zajedničkom saopštenju. „Radićemo zajedno i sa našim partnerima kako bismo obezbijedili stabilno i održivo globalno snabdijevanje energentima i pristupačne cijene za potrošače."

SAD su dodatno objavile sankcije protiv tri ruske TV stanice - Prvi kanal Rusije, Rusija 1 i NTV. Takođe, Amerikancima je zabranjeno da pružaju računovodstvene i konsultantske usluge Rusima, a uvedeno je i oko 2.600 viznih ograničenja za ruske i bjeloruske zvaničnike.

Među sankcionisanim rukovodiocima Gazprom banke su Aleksej Miler i Andrej Akimov, navodi se u saopštenju američkog Sekretarijata za finansije.

„Ovo nije potpuna blokada. Ne zamrzavamo sredstva Gazprom banke niti zabranjujemo bilo kakve transakcije sa Gazprom bankom. Dajemo znak da Gazprom banka nije sigurna za poslovanje, pa uvodimo sankcije nekima od rukovodilaca“, objasnio je neimenovani visoki zvaničnik Bidenove administracije.

Amerika i EU su uvele više paketa sankcija Rusiji od početka rata u Ukrajini, uglavnom ciljajući banke, kompanije i pojedince, kako bi smanjile količinu novca koju Moskva koristi za rat.

XS
SM
MD
LG