Linkovi

Dragan Vikić i ostali oslobođeni optužbi za ratni zločin u Sarajevu


Arhiv - Dragan Vikić pred Sudom BiH 
Arhiv - Dragan Vikić pred Sudom BiH 

Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović zvani Šok i Mladen Čovčić zvani Rogatica oslobođeni su prvostepenom presudom Suda BiH optužbi za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno ubistvo osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992.

Vikića je Državni sud oslobodio u svojstvu komandanta Odreda milicije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine, Pušinu u svojstvu pomoćnika ministra za uniformisanu policiju, dok su Uzunović i Čovčić optuženi kao pripadnici rezervnog sastava policije.

U obrazloženju presude, predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić kazao je da nije dokazano da su Uzunović i Čovčić učestvovali u ubistvu vojnika JNA u Velikom parku, kao ni da su tijela kasnije prevezli na Darivu gdje su i zapaljena. Dodao je da Državno tužilaštvo nije dokazalo ni da su Vikić i Pušina znali ili mogli znati kako su njihovi podređeni počinili ubistva i propustili da kazne počinioce.

Optuženi u ovom predmetu oslobođeni su plaćanja troškova sudskog postupka, dok su srodnici oštećenih upućeni na parnični postupak.

Vikiću i ostalima suđenje je počelo u martu 2017. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

XS
SM
MD
LG