Linkovi

Autopsija u Mičigenu: Crnac ubijen policijskim metkom u potiljak


Na video snimku koji je objavila policija Grand Repidsa 14. aprila 2022. vidi se policajac bijelac, koji pokušava da savlada 26-godišnjeg Patrika Lioju neposredno prije fatalne pucnjave.
Na video snimku koji je objavila policija Grand Repidsa 14. aprila 2022. vidi se policajac bijelac, koji pokušava da savlada 26-godišnjeg Patrika Lioju neposredno prije fatalne pucnjave.

Nezavisna autopsija potvrdila je da je Patrik Lioja, 26-godišnji izbjeglica iz Konga, usmrćen metkom u potiljak, koji je ispalio policajac iz Mičigena dok je mladi crnac ležao licem na zemlji, saopštili su advokati porodice Lioja u utorak.

Nalazi obdukcije koju je izvršio poznati penzionisani patolog iz Detroita odgovara sadržaju video snimka koji je prošle nedelje objavio šef policije Grend Repidsa. Izvještaj sa zvanične autopsije još nije objavljen.

“Nema sumnje u to šta je ubilo ovog mladića. U pitanju je bio moćni metak", rekao je doktor Verner Spic na konferenciji za novinare. On kaže da vjeruje da je pištolj bio prislonjen Laoji uz glavu u momentu kada je policajac pucao.

Patrik Lioja je zaustavljen zbog saobraćajnog prekršaja u zapadnom dijelu Mičigena 4. aprila. Fizički se opirao bijelom policajcu koji je pokušao da ga savlada, i koji ga je zatim upucao. Lioja nije bio naoružan. Policajac ga je oborio na zemlju i na video snimku se čuje kako traži od mladića da ne dira policijski tizer.

Patrik Lioja snimljen 4. aprila 2022.
Patrik Lioja snimljen 4. aprila 2022.

“Možemo da potvrdimo da je Patrik Lioja upucan u glavu", rekao je advokat Ben Kramp. "To je naučni dokaz ovog tragičnog ubistva, a njegova porodica vjeruje da je to bila egzekucija".

Kramp, koji je obezbijedio sudska poravnjanja u vrijednosti od više miliona dolara porodicama drugih crnaca koje su ubili policajci, rekao je da je Lioja mogao da doživi svoje 80-te i živi "dugo i srećno". Spic je izjavio da je izvršio autopsiju prošlog vikenda u pogrebnom zavodu u Grend Repidsu. 95-godišnji patolog učestvovao je u istragama ubistva predsjednika Džona F. Kenedija i Martina Lutera Kinga mlađeg.

Smrt Patrika Lioje pokrenula je proteste aktivista u Grend Repidsu koji ističu da je to najnoviji primjer policijskog nasilja nad mladim crncima. Liojina porodica zahtijeva da policajac bude otpušten i da se podigne optužnica protiv njega. Na video snimku konfrontacije čuje se kako policajac, čije ime nije objavljeno, govori da tablice ne odgovaraju Liojinom automobilu. Lioja je odbio da se vrati u automobil kako mu je policajac naredio, i potrčao da pobjegne, ali ga je policajac stigao.

Kramp kaže da je po svemu sudeći u pitanju "klasičan slučaj" rasnog profilisanja, kada su crni vozači automatski sumnjivi policiji.

Advokat Ven Džonson rekao je da se Lioja "opirao" policajcu, ali se nije tukao sa njim.

“Nikada ne vidite pesnicu, nikada ne vidite nož, bejzbol palicu, pištolj, ništa", rekao je Džonson. "Ovo nije scenario u kome je postojala neka smrtonosna sila. Nikad se nije čulo upozorenje - stani ili ću te upucati".

Državna policija će svoje zaključke predati tužilaštvu okruga Kent koje treba da razmotri da li će podići optužnicu. Sahrana Patrika Lioje zakazana je za petak u Grend Repidsu. Mreža za nacionalnu akciju sveštenika i aktiviste Ala Šarptona najavila je da će učestvovati u troškovima sahrane a sam Šarpton će održati govor.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG