Linkovi

Potreba za efikasnom vakcinom za najmlađu djecu


FILE PHOTO: A woman wearing a mask carries a baby at a bus station during the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Bangkok
FILE PHOTO: A woman wearing a mask carries a baby at a bus station during the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Bangkok

U izvještaju američkih Centara za kontrolu bolesti (CDC) iz marta 2022. godine, naglašava se kako je broj hospitalizacija male djece 0-4 godine usljed COVID-19 povećan. Ova djeca još ne mogu primiti vakcine protiv kovida, jer nema odobrenih vakcina za novorođenčad i djecu do 6 godine života.

Međutim, uprkos neuspjehu Pfizera da dostavi efikasnu vakcinu za ovu dobnu grupu, Moderna pokazuje značajan napredak i njihova vakcina bi mogla pružiti sigurnu zaštitu za sasvim malu djecu.

Prema izvještaju CDC-a, tokom dominacije varijante omikron počevši od kraja decembra 2021.godine, dojenčad i djeca u dobi od 0 do 4 godine u SAD-u hospitalizirani su s otprilike pet puta većom stopom od prethodnog vrha pandemijskog talasa tokom kojeg je preovladavala delta varijanta.

Dojenčad u dobi ispod 6 mjeseci imala je najviše stope hospitalizacije, ali se pokazatelji ozbiljnosti (npr. respiratorna podrška) nisu razlikovali prema dobnim grupama.

Naučni dokazi pokazuju kako su dojenčad do 6 mjeseci dobro zaštićena antitijelima koja se prenose od vakcinisanih majki te je stoga vakcinacija trudnica izuzetno važna kao mjera smanjenja rizika kovida među dojenčadi.

FDA nije odobrila Pfizer-BioNTech mRNA vakcinu za djecu ispod 5 godina, jer ova vakcina nije uspjela pružiti adekvatan nivo zaštite. U ovoj dobnoj grupi, vakcina je imala efikasnost od samo 12% zaštite na omikron varijantu.

Međutim, Moderna je u drugoj polovini marta objavila kako su razvili efikasnu pedijatrijsku vakcinu prootiv kovida za grupu 0-6 godina. Njihova vakcina sadrži četvrtinu doze aktivne tvari (mRNA sekvenca) vakcine za odrasle. Tako količina aktivne tvari u dozi za malu djecu iznosi 25 mikrograma, a daje se u dvije doze u razmaku od 28 dana.

Prema prvim podacima, ova vakcina je efikasna 44% za djecu do 2 godine i oko 38% za djecu dobi 2-6 godina. Nisu se pojavile nove teške nuspojave, niti su prijavljeni slučajevi miokarditisa ili perikarditisa u ispitivanju na preko 6000 djece.

Moderna planira dostaviti podatke potrebne za davanje odobrenja za hitnu upotrebu američkoj FDA i evropskom regulatoru EMA, dok istovremeno procjenjuje efikasnost ove vakcine.

Važne strategije za sprječavanje COVID-19 među dojenčadi i malom djecom uključuju vakcinaciju trenutno prihvatljive populacije kao što su trudnice, članovi porodica i skrbnici dojenčadi i male djece.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG