Linkovi

Šta sadrži novi paket američke vojne pomoći Ukrajini


Switchblade
Switchblade

Američki predsjednik najavio je da Washington šalje Ukrajini dodatnih 800 miliona dolara u oružju, municiji i drugoj pomoći.

Biden je rekao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom o novoj pošiljci u telefonskom razgovoru koji je trajao sat vremena u srijedu. Kasnije je u izjavi rekao: "Ukrajinska vojska upotrijebila je oružje koje mi pružamo za razorni učinak. Sjedinjene Države će nastaviti pružati Ukrajini sposobnosti za obranu."

Pentagon je rekao da nova tranša naoružanja uključuje 500 projektila Javelin, 300 dronova Switchblade, 300 oklopnih vozila, 11 helikoptera, hemijsku, biološku i nuklearnu zaštitnu opremu te 30.000 kompleta pancira i kaciga.

SAD također osigurava nepoznatu količinu protupješadijskih mina, koje su konfigurirane da se detoniraju samo ručno.

Sekretar za medije Pentagona John Kirby rekao je da američki odbrambeni dužnosnici žele isporučiti ovu opremu dok Rusija pregrupira svoje snage, uključujući helikoptere i artiljerijske sisteme, u Bjelorusiji.

"Oni nisu u potpunosti spremni za obnovljeni napad jer žele staviti akcenat u Donbas", rekao je. "Prepoznajemo to i iskorištavamo svaki dan, svaki sat da ove stvari stignemo što je brže moguće... Imamo dobar osjećaj za ruske napore za opskrbu i pojačanje."

Bidenov pristanak da u Ukrajinu pošalje još oružja, zajedno s dodatnim helikopterima, uslijedio je nakon video apela Zelenskog.

"Sloboda mora biti naoružana bolje od tiranije", rekao je ukrajinski čelnik. "Bez dodatnog oružja, ovo će se pretvoriti u beskrajno krvoproliće koje će širiti bijedu, patnju i uništenje."

Biden je rekao da je zapadna opskrba Ukrajine oružjem "bila ključna u održavanju njene borbe protiv ruske invazije. Pomogla je osigurati da Putin nije uspio u svojim početnim ratnim ciljevima da osvoji i kontrolira Ukrajinu. Sada ne možemo mirovati."

XS
SM
MD
LG