Linkovi

SAD će najaviti još 750 miliona dolara u oružju za Ukrajinu, kažu dužnosnici


Airmen and civilians from the 436th Aerial Port Squadron palletize ammunition, weapons and other equipment bound for Ukraine at Dover Air Force Base, Delaware, Jan. 21, 2022.
Airmen and civilians from the 436th Aerial Port Squadron palletize ammunition, weapons and other equipment bound for Ukraine at Dover Air Force Base, Delaware, Jan. 21, 2022.

Očekuje se da će administracija američkog predsjednika Joea Bidena u srijedu objaviti dodatnih 750 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini za borbu protiv ruskih snaga, izjavila su za Reuters dva američka dužnosnika upoznata s tim.

Oprema bi se finansirala korištenjem predsjedničkog ovlaštenja Presidential Drawdown Authority, ili PDA, u kojem predsjednik može odobriti prijenos robe i usluga bez odobrenja Kongresa, kao odgovor na hitan slučaj.

Jedan od dužnosnika rekao je da se još uvijek donose konačne odluke o sastavu opreme.

Viši kongresni pomoćnik rekao je da će oprema koja će biti poslata za Ukrajinu vjerojatno uključivati teške kopnene artiljerijske sisteme, uključujući haubice.

Dužnosnici Bijele kuće nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom.

Bijela kuća je prošle sedmice saoopćila da je pružila više od 1,7 milijardi dolara sigurnosne pomoći Ukrajini od invazije na Ukrajinu 24. februara koju Rusija naziva "posebnom vojnom operacijom". Pomoćnik u Kongresu rekao je da su neki zastupnici bili obaviješteni o nadolazećoj objavi koja se očekuje u narednih 24 do 48 sati.

Isporuke oružja uključivale su odbrambene protuzračne rakete Stinger i protutenkovske projektile Javelin, kao i streljivo i pancire.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy vrši pritisak na američke i evropske čelnike da osiguraju teže oružje i opremu za borbu protiv Rusije u istočnoj regiji Ukrajine, gdje se očekuje da će Rusija intenzivirati svoje vojne napore.

Raytheon Technologies (RTX.N) i Lockheed Martin Corp (LMT.N) zajednički proizvode Javelins, dok Raytheon proizvodi Stingers. Ostali vrhunski proizvođači oružja su Boeing Co (BA.N), Northrop Grumman (NOC.N), General Dynamics (GD.N) i L3Harris Technologies (LHX.N).

Odvojeno, Pentagon će u srijedu ugostiti čelnike osam najvećih američkih proizvođača oružja kako bi razgovarali o kapacitetu industrije da zadovolji potrebe Ukrajine za oružjem ako rat s Rusijom potraje godinama, rekle su za Reuters dvije osobe upoznate sa sastankom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG