Linkovi

Premijer i kancelar Velike Britanije biće kažnjeni zbog zabava tokom lockdown-a


FILE - Britain's Prime Minister Boris Johnson, right, and Finance Minister Rishi Sunak, leave Downing Street to attend a cabinet meeting in London, Sept. 1, 2020.
FILE - Britain's Prime Minister Boris Johnson, right, and Finance Minister Rishi Sunak, leave Downing Street to attend a cabinet meeting in London, Sept. 1, 2020.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson i kancelar Rishi Sunak biće kažnjeni zbog odlaska na zabave tokom lockdown-a u sred pandemije korona virusa.

Iz Dauning strita je potvrđeno da su dobili obavještenje od Metropoliten policije da će im biti određene kazne, ali portparol je rekao da nemaju više detalja, prenosi BBC.

Policija je saopštila da neće imenovati sve one koji su dobili novčane kazne, ali je vlada obećala da će otkriti da li su Johnson i Sunak među njima.

Portparol Vlade rekao je da nisu bili obaviješteni sa kojim događajem je kazna povezana.

Lider laburista Ser Keir Starmer pozvao je dvojicu političara da podnesu ostavke.

Rekao je da to pokazuje da su konzervativci "potpuno nesposobni da vladaju", dodajući da "Britanija zaslužuje bolje".

"Boris Johsnon i Rishi Sunak su prekršili zakon i više puta lagali britansku javnost. Obojica moraju da podnesu ostavke", kazao je.

Lider liberalnih demokrata Ser Ed Davey pozvao je da se parlament – koji je trenutno na uskršnjoj pauzi – opozove kako bi održalo glasanje o povjerenju premijeru.

"Ovo je vlada u krizi koja zanemaruje zemlju u krizi", rekao je.

Metropolitenska policija istražuje dvanaest skupova u Dauning stritu i Vajtholu za koje se tvrdi da su prekršili COVID pravila.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG