Linkovi

Zatraženo da 24 uposlenika ruskog veleposlanstva napuste Hrvatsku


Croatia -- The protest in front of the Russian Embassy in Zagreb regarding the invasion of Ukraine, February 24, 2022.
Croatia -- The protest in front of the Russian Embassy in Zagreb regarding the invasion of Ukraine, February 24, 2022.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske pozvalo je u ponedjeljak, 11. aprila, veleposlanika Ruske Federacije, kako bi "izrazilo najoštriju osudu brutalne agresije na Ukrajinu i brojnih počinjenih zločina".

Ruskom veleposlaniku uručena je i nota kojom se, sukladno Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, obavještava o odluci Hrvatske o smanjenju broja osoblja Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu, saopćilo je Ministarstvo.

Zatraženo je da 18 diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja ruskog Veleposlanstva napusti Republiku Hrvatsku.

Iz Ministastva su naveli da se ovom odlukom "opseg diplomatskog predstavništva Ruske Federacije u Zagrebu reducira na razinu Veleposlanstva Hrvatske u Moskvi".

Također, ruskoj strani ponovljen je poziv na hitan prekid vojnih aktivnosti i povlačenje ruskih postrojbi s cijelog teritorija Ukrajine.

Ukazano je i na potrebu hitnog osiguravanja evakuacijskih puteva stanovništva i dostave humanitarne pomoći, kaže se u saopćenju.

Naglašeno je očekivanje Republike Hrvatske da "odgovorni za zločine budu privedeni pravdi".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG