Linkovi

Turska: Sud obustavio suđenje Saudijcima za ubistvo Khashoggija


Jamal Khashoggi
Jamal Khashoggi

Turski sud obustavio je suđenje 26 saudijskih državljana optuženih za brutalno ubistvo novinara Jamala Khashoggija i naredio da se postupak prebaci u Saudijsku Arabiju.

Saudijcima se sudilo u odsustvu za ubistvo Khashoggija nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2018. kako bi pribavio papire za vjenčanje sa svojom turskom zaručnicom.

Ubistvo Khashoggija, oštrog kritičara saudijske kraljevske porodice, šokiralo je svijet. U izvještaju američke obavještajne službe objavljenom prije godinu dana navodi se da je saudijski princ Mohammed bin Salman odobrio operaciju ubistva ili hvatanja Khashoggija.

Suđenje je počelo 2020. godine usred napetih odnosa između Turske i Saudijske Arabije. Turska je nastojala poboljšati odnose sa Saudijskom Arabijom jer traži ulaganja kako bi ojačala svoju ekonomiju.

Grupe za ljudska prava osudile su odluku turskog suda da premjesti suđenje u Saudijsku Arabiju.

Neke informacije u ovom izvještaju stigle su od Associated Pressa, Reutersa i agencije France-Presse.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG