Linkovi

Mnogi na Bliskom istoku vide licemjerje u zapadnoj podršci Ukrajini


Israel Palestine
Israel Palestine

U roku od nekoliko dana nakon ruske invazije, zapadne zemlje pozvale su se na međunarodno pravo, nametnule pogubne sankcije, počele dočekivati izbjeglice raširenih ruku i bodrile ukrajinski oružani otpor.

Odgovor je izazvao bijes diljem Bliskog istoka, gdje mnogi vide očigledne dvostruke standarde u tome kako Zapad reagira na međunarodne sukobe.

“Vidjeli smo sva sredstva za koja nam je rečeno da se ne mogu aktivirati više od 70 godina raspoređena u manje od sedam dana”, rekao je palestinski ministar vanjskih poslova Riad Malki na sigurnosnom forumu u Turskoj ranije ovog mjeseca.

“Nevjerojatno licemjerje”, dodao je.

Rat u Iraku pod vodstvom SAD-a, koji je počeo prije 19 godina ovog mjeseca, naširoko se smatrao nezakonitom invazijom jedne države na drugu. Ali Iračani koji su se borili protiv Amerikanaca bili su označeni teroristima, a izbjeglice koje su bježale na Zapad često su odbijane, tretirane kao potencijalne sigurnosne prijetnje.

Bidenova administracija priopćila je u srijedu da su Sjedinjene Države procijenile da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i da će surađivati s drugima na procesuiranju prijestupnika. Ali SAD nije član Međunarodnog kaznenog suda i odlučno se protivi svakoj međunarodnoj istrazi vlastitog ponašanja ili svog saveznika Izraela.

Kada se Rusija umiješala u građanski rat u Siriji u ime predsjednika Bashara Assada 2015. godine, pomažući njegovim snagama da udare i izgladnjuju cijele gradove da se pokore, došlo je do međunarodnog bijesa, ali malo akcije. Sirijske izbjeglice koje su bježale u Evropu umirale su na opasnim pomorskim putovanjima ili su vraćene jer su ih mnogi označili prijetnjom zapadnoj kulturi.

Migrant mainly from Syria
Migrant mainly from Syria

U Jemenu, uporni višegodišnji rat između koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i pobunjenika Huti koje podržava Iran doveo je 13 miliona ljudi u opasnost od gladi. Ali čak i zapaljivi izvještaji o novorođenčadi koja umiru od gladi nisu izazvali stalnu međunarodnu pozornost.

Bruce Riedel, bivši član CIA-e i Vijeća za nacionalnu sigurnost, a sada viši saradnik na Institutu Brookings, rekao je da je "razumljivo" da mnogi na Bliskom istoku vide dvostruke standarde Zapada.

"Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo podržale su sedam godina star rat Saudijske Arabije u Jemenu, koji je stvorio najgoru svjetsku humanitarnu katastrofu u posljednjih nekoliko desetljeća", rekao je.

Izraelska okupacija zemalja koje Palestinci žele za buduću državu već je u svom šestom desetljeću, a milijuni Palestinaca žive pod vojnom vlašću kojoj se ne vidi kraj. SAD, Izrael i Njemačka donijele su zakone usmjerene na suzbijanje pokreta bojkota predvođenog Palestincima, dok su velike tvrtke poput McDonald'sa, Exxon Mobila i Applea dobile pohvale obustavom poslovanja u Rusiji.

Na društvenim mrežama svijet su razveselili Ukrajinci dok gomilaju molotovljeve koktele i dižu oružje protiv okupatorske vojske. Kada Palestinci i Iračani rade istu stvar, oni su označeni kao teroristi i legitimne mete.

"Okupirali smo se okupatorima, čak i kada je svijet bio uz Amerikance, uključujući Ukrajince, koji su bili dio njihove koalicije", rekao je šeik Jabbar al-Rubai, 51, koji se borio u iračkoj pobuni 2003.-2011. protiv američkih snaga.

"Budući da je svijet bio uz Amerikance, nisu nam dali ovu slavu i nazvali nas domoljubnim otporom", umjesto toga naglašavajući vjerski karakter pobune, rekao je. "Ovo je naravno dvostruki standard, kao da smo podljudi."

Abdulameer Khalid, 41-godišnji vozač dostave iz Bagdada, ne vidi "nema razlike" između iračkog i ukrajinskog otpora.

“Ako ništa drugo, otpor Amerikancima u Iraku bio je opravdaniji, s obzirom da su Amerikanci putovali tisućama kilometara da bi došli u našu zemlju, dok Rusi idu na navodnu prijetnju u susjedstvu”, rekao je.

Naravno, postoje važne razlike između rata u Ukrajini – što je jasan slučaj invazije jedne države članice UN-a na drugu – i sukoba na Bliskom istoku, koji često uključuju građanski rat i islamski ekstremizam.

“Uglavnom, bliskoistočni sukobi su nevjerojatno komplicirani. To nisu moralne igre”, rekao je Aaron David Miller, viši saradnik u Carnegie Endowmentu za međunarodni mir i bivši savjetnik republikanske i demokratske administracije za Bliski istok.

Ukraine Invasion Citizen Troops
Ukraine Invasion Citizen Troops

Rekao je da je ukrajinski sukob jedinstven po svom stupnju moralne jasnoće, s tim da se Rusija smatra da pokreće agresivan, razorni rat protiv svog susjeda. Najbliža bliskoistočna analogija mogla bi biti iračka invazija na Kuvajt 1990. godine, kada je Washington odgovorio okupljanjem vojne koalicije uključujući arapske države koje su istjerale iračke snage.

Ipak, Miller priznaje da je američka vanjska politika “ispunjena anomalijama, nedosljednostima, proturječjima i da, licemjerjem”.

Američka invazija na Afganistan bila je odgovor na napade 11. rujna, koje je Osama bin Laden planirao dok su ga tamo sklanjali talibani. SAD je svoj rat u Iraku opravdao lažnim tvrdnjama o oružju za masovno uništenje, ali je invazija također zbacila brutalnog diktatora koji je i sam prekršio međunarodno pravo i počinio zločine protiv čovječnosti.

Ipak, većina Iračana i drugih Arapa smatra invaziju ničim izazvanom katastrofom koja je postavila pozornicu za godine sektaških sukoba i puštanja krvi.

Elliott Abrams, viši suradnik u Vijeću za vanjske odnose i savjetnik Bijele kuće kada su SAD napale Irak, rekao je da postoji razlika između Ukrajinaca koji se bore protiv ruskih osvajača i pobunjenika u Iraku koji su se borili protiv Amerikanaca.

“Iračani koji su se borili protiv američkih trupa u ime Irana ili ISIS-a nisu bili borci za slobodu”, rekao je, misleći na skupinu Islamska država. “Pravljenje ovih moralnih razlika nije licemjerstvo.”

Izraelsko-palestinski sukob datira više od stoljeća - mnogo prije rata 1967. u kojem je Izrael zauzeo istočni Jeruzalem, Zapadnu obalu i Gazu. Većina svijeta smatra ta područja okupiranim palestinskim teritorijom, a izraelska izgradnja naselja koja je u tijeku kršenjem međunarodnog prava. Izrael prikazuje sukob kao teritorijalni spor, optužujući Palestince da odbijaju prihvatiti njegovo pravo na postojanje kao židovske države.

Israel Palestine maps from 1946 to 2007
Israel Palestine maps from 1946 to 2007

"Samo oni s teškim kontekstom mogu usporediti izraelske obrambene ratove s invazijom Rusije na susjeda", rekao je Jerusalem Post u uvodniku od 1. marta na tu temu.

Ruska intervencija u Siriji bila je dio složenog građanskog rata u kojem je nekoliko frakcija - uključujući skupinu Islamska država - počinilo zvjerstva. Dok je IS zauzeo velike dijelove Sirije i Iraka, mnogi su se bojali da će ekstremisti upasti u Europu usred valova izbjeglica.

Ipak, mnogi na Bliskom istoku vidjeli su grubo postupanje prema arapskim i muslimanskim migrantima kao dokaz da zapadne nacije još uvijek gaje kulturne predrasude unatoč zalaganju za univerzalna prava i vrijednosti.

Mnogi smatraju da se njihova patnja shvaća manje ozbiljno zbog sveprisutnih stajališta da je Bliski istok oduvijek bio zarobljen u nasilju - bez obzira na ulogu Zapada u stvaranju i održavanju mnogih njegovih nerješivih sukoba.

“Postoji očekivanje, izvučeno iz kolonijalizma, da je normalnije da budemo ubijeni, da ožalostimo svoje obitelji, nego što je za Zapad”, rekla je Ines Abdel Razek, direktorica Palestinskog instituta za javnu diplomaciju.

___

Doprinos su dali pisci Associated Pressa Josh Boak u Washingtonu, Qassim Abdul-Zahra u Bagdadu, Bassem Mroue u Bejrutu i Noha ElHennawy u Kairu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG