Linkovi

Zapad: Ruske snage bombarduju gradove, ali bez napretka na terenu


One person was killed and three injured when debris from a downed rocket hit a Kyiv apartment block (Photo by FADEL SENNA / AFP)
One person was killed and three injured when debris from a downed rocket hit a Kyiv apartment block (Photo by FADEL SENNA / AFP)

Ruske snage bombarduju gradove u Ukrajini i ubijaju civile, ali više ne napreduju na terenu, saopštile su u četvrtak zapadne zemlje dok je rat, za koji se Moskva nadala da će brzo okončati pobjedom, ušao u četvrtu nedelju.

Zvaničnici Pentagona rekli su za New York Times da su uspjeli prikupiti svoje podatke analizom satelitskih snimaka i video sadržaja koji prikazuju ruske tenkove i trupe.

Međutim, naglasili su da broj umrlih nije precizan.

Procjene pokazuju da je više od 150.000 ruskih vojnika do sada ušlo u Ukrajinu od 24. februara, sa oko 14.000 do 21.000 povrijeđenih.

Najnoviji podaci dolaze nakon što su jutros iz Kijeva izašli izvještaji da je general-major Oleg Mityaev postao četvrti ruski general koji je navodno ubijen u borbama u Ukrajini.

Ranije ove sedmice, predsjednik Volodymyr Zelenskyy rekao je da je oko 13 000 ukrajinskih vojnika ubijeno tokom rata s Rusijom.

Britanske obavještajne procjene

Rusija je napala Ukrajinu iz četiri pravca - poslala je dva ogromna vojna konvoja ka Kijevu, sa sjeverozapada i severoistoka, sa istoka se približila drugom po veličini gradu Harkovu, i raširila na jugu iz Krima.

Međutim, britanska vojna obaveštajna služba saopštila je u četvrtak da je invazija "uglavnom u zastoju" na svim frontovima i da su ruske snage pretrpjele teške gubitke zbog čvrstog i dobro koordinisanog ukrajinskog otpora, prenosi agencija Reuters.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da će snabdijevanje Ukrajine protivvazdušnim sistemima biti destabilizujući faktor koji neće donijeti mir u zemlji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je u srijedu od američkog Kongresa da uradi više da Ukrajinu zaštiti od ruske invazije, uključujući uspostavljanje zone zabrane letova i slanje letjelica i protivvazdušnih sistema.

Portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova ocijenila je da bi "dugoročno, te isporuke mogle da imaju mnogo opasnije posljedice".

Moskva je u četvrtak takođe saopštila da su četvrti dan zaredom nastavljeni mirovni razgovori, putem video linka, i da se raspravlja o vojnim, političkim i humanitarnim pitanjima. Kremlj je saopštio da Rusija ulaže veliku energiju u mogući mirovni dogovor sa Ukrajinom koji bi brzo mogao da zaustavi rusku vojnu operaciju, kako Moskva naziva invaziju.

Međutim, jedan od glavnih ukrajinskih pregovarača Mihailo Podoljak osudio je u četvrtak Rusiju zbog pogrešnog predstavljanja ruskog napada na Ukrajinu.

"Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Zaharova otvoreno govori da je napade na gradove teškom artiljerijom, letelicama, krstarećim raketama, iscenirao NATO. Multimilionske tužbe, naknada štete porodicama mrtvih, krivične presude za ratne zločine će je naterati da uvidi istinu", napisao je Podoljak.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG