Linkovi

Njemačka pozvala zapadne zemlje da prime više ukrajinskih izbjeglica


Refugees who fled Russia's invasion of Ukraine wait in a queue to obtain Polish national identification number (PESEL) in Olsztyn, Poland, March 16, 2022.
Refugees who fled Russia's invasion of Ukraine wait in a queue to obtain Polish national identification number (PESEL) in Olsztyn, Poland, March 16, 2022.

Šefica njemačke diplomatije Analena Berbok (Annalena Baerbock) pozvala je u srijedu, 16. marta zapadne zemlje da solidarno podijele brigu o ukrajinskim izbjeglicama koje bježe iz svoje zemlje u ratu.

"Naša je dužnost da stvorimo most solidarnosti između Evrope i Atlantika, to je i moj apel našim prijateljima u Kanadi i širom svijeta... Treba da rasporedimo ljude koji su prešli (ukrajinsku) granicu. Jasno je da možemo bezuslovno da im pomognemo", rekla je ministarka pred poslanicima Bundestaga.

Njemačka ministarka je izrazila sumnju u tok pregovora između ruske i ukrajinske strane.

"Mi ne znamo da li su to zaista pregovori. Diktirani mir nema mnogo veze sa mirom i ne treba da se zavaravamo kada neki pričaju o mirovnim pregovorima a istovremeno bombarduju bolnice i stambena naselja", rekla je Analena Berbok, prenosi Agencija Frans pres (AFP).

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara i od tada je prema podacima agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) iz zemlje otišlo preko tri miliona ljudi.

Najveći broj izbjeglica primile su susjedne zemlje - Poljska, Mađarska, Rumunija i Moldavija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG