Linkovi

Višegrad: Bez četničkog postrojavanja ovog vikenda


Arhiv - Ravnogorski četnički pokret, Višegrad, 10. mart 2019.
Arhiv - Ravnogorski četnički pokret, Višegrad, 10. mart 2019.

Postrojavanje Ravnogorskog četničkog pokreta, planirano 13. marta u Višegradu neće biti održano.

"Policijska stanica Višegrad donijela je rješenje o zabrani javnog okupljanja udruženju Ravnogorski pokret otadžbine Srpske", saopćili su iz Policije u Višegradu.

Svake godine 13. marta u Višegradu se okupljaju pripadnici ravnogorskih četničkih organizacija iz BiH i drugih zemalja, kako si obilježili godišnjicu hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića, vođe ravnogoraca koji je 1946. godine osuđen na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije s nacističkom Njemačkom tokom rata, nakon čega je strijeljan.

Za Radio Slobodna Evrpoa dva člana Ravnogorskog pokreta iz Višegrada rekla su da su za otkazivanje saznali iz medija.

Ranije su mediji u BiH objavili da su iz Ravnogorskog pokreta uputili pismo članovima da u Višegradu, gradu u entitetu Republika Srpska, neće biti postrojavanja 13. marta, ali da će se održati parastos u čast Draže Mihailovića.

Članovi s kojima se RSE kontaktirao nisu potvrdili da su ovakvo pismo dobili.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je u programu televizije K3 govorio o razlozima otkazivanja postrojavanja.

"S obzirom na situaciju u okruženju, regionu, cijeloj Evropi gdje imamo i ratna dejstva, gdje to mnogi ljudi gledaju nekim očima straha, pa evo u BiH imamo prisustvo snaga EUFOR-a koji se kreću tom teritorijem naoružani, gdje nam lete avioni iznad glava. Mislim da u tim trenucima održavanje radikalnog skupa nije potrebno i da će se poslati samo pogrešna poruka. To bi bilo samo dizanje tenzija iz RS, a mi u RS ne smijemo nikome dozvoliti da ugrožava bilo koga, ni svojom pojavom, izjavama ili koreografijama", rekao je Dragan Lukač.

Ranija okupljanja u Višegradu privlačila su pažnju javnosti, ali i izazivala strah kod bošnjačkih povratnika u Višegradu.

Tužiteljstvo BiH je 2020. podignulo i optužnicu protiv trojce pripadnika Pokreta jer su tokom postrojavanja u Višegradu u martu 2019. izazivali rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju i netrpeljivost.

Sud BiH je 16. decembra 2021. donio prvosetepenu presudu kojom oslobađa krivice Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Ristu Lečića.

Sud BiH je u obrazloženju presude naveo da Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati da su trojica optuženih kao članovi četničkog udruženja, počinili navedena djela u martu 2019. prilikom okupljanja na Trgu palih boraca u Višegradu, a potom i na lokalitetu Dobrunske rijeke poznatom kao Draževina, kada su pjevali četničke pjesme i postrojavali okupljene uz vojne pozdrave i uniforme.

Prema dostupnim podacima, u BiH djeluje 16 četničkih udruženja.
Svake godine se okupljaju uz ikonografiju i pjesme u kojima prijete klanjem i progonima, obučeni u crne uniforme, šajkače i kokarde sa znakom dvoglavog orla.

Udruženja građana u Republici Srpskoj se registriraju po osnovu Zakona o društvima i fondacijama u čijem članu 3 stoji kako "statut i djelovanje udruženja i fondacija ne mogu biti usmjereni na raspirivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivost ili diskriminacije zabranjene Ustavom i zakonom".

Prema važećim zakonima, u BiH se može zabraniti rad pojedinih udruženja, ako djeluju protivno Ustavu, odnosno potiču vjersku, rasnu, nacionalnu mržnju ili diskriminaciju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG