Linkovi

I Rusi i Ukrajinci tvrde da letjelica koja se srušila u Zagrebu nije njihova


Mjesto udara bespilotne letjelice
Mjesto udara bespilotne letjelice

I Rusija i Ukrajina tvrde kako nije njihova bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje koja se u četvrtak navečer (10. ožujka) oko 23 sata srušila u Zagrebu.

NATO je kratko priopćio da je "NATO integrirana zračna i raketna obrana pratila put letenja objekta koji se na kraju srušio u Zagrebu", te naveo kako su hrvatske vlasti najavile su da istražuju incident, prenio je portal večernji.hr izjavu dužnosnika NATO-a.

Savjetnik ukrajinskog ministar obrane Markijan Lubkjivski za portal Jutarnji.hr izjavio je da letjelica, koja je pala u Zagrebu, nije ukrajinska. I to rezolutno odbacuje.

On je najavio je da se očekuje službeno priopćenje ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova u suradnji s glavnim stožerom ukrajinske vojske. Portal prenosi njegovu poruku hrvatskim partnerima da provedu istragu kako bi se otkrilo kome letjelica pripada i kako se mogla naći iznad Zagreba te pasti u Zagrebu.

Objekt koji je u četvrtak pao u južnom dijelu Zagreba je bespilotna vojna letjelica sovjetske proizvodnje koja je stigla iz smjera Rumunjske, preko Mađarske, objavile su hrvatske vlasti u petak.

Letjelica je oko 23 sata u četvrtak pala na zelenu površinu nedaleko studentskog doma "Stjepan Radić". Nema povrijeđenih, a oštećeno je nekoliko automobila.

"Prema onome što sada imamo kao informaciju, riječ je o letjelici ruske proizvodnje, ne zna se je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske. Zna se da je došla u Hrvatsku iz pravca Mađarske, a u Mađarsku iz pravca Rumunjske. Znamo da je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu", kazao je hrvatski premije Andrej Plenković novinarima.

On je naveo kako je razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji ga je obavijestio da je letjelica ušla u mađarski zračni prostor iz smjera Rumunjske".

"Nadležne službe obavljaju izvide. Kontaktirali smo i ukrajinsku stranu da vidimo imaju li oni informacije o tome kako je ta letjelica došla čak do Zagreba", kazao je Plenković novinarima u Versaillesu pored Pariza gdje se nalazi na sastanku lidera Evropske unije (EU).

On je najavio kako će biti uloženi maksimalni napori da se utvrde razlozi dolaska i rušenja ove letjelice u Zagrebu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG