Linkovi

Crna Gora protjeruje ruskog diplomatu, zatvorila nebo za ruske avione


People hold signs during an anti-war protest march, after Russia launched a massive military operation against Ukraine, in Podgorica, Montenegro, Feb. 27, 2022.
People hold signs during an anti-war protest march, after Russia launched a massive military operation against Ukraine, in Podgorica, Montenegro, Feb. 27, 2022.

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova proglasilo je neimenovanog diplomatu ambasade Ruske Federacije akreditovanog u Crnoj Gori, za personu non grata.

Ruskom diplomati je dat rok od 72 sata da napusti Crnu Goru navedeno je 4. marta u saopštenju ministarstva.

"Formalna nota o ovoj odluci, u kojoj je naveden rok od 72 sata o napuštanju teritorije naše zemlje, uručena je danas ambasadoru Ruske Federacije", piše u saopštenju.

Minisarstvo je saopštilo da je razlog za protjerivanje ruskog diplomate "procjena relevantnih bezbjednosnih organa u Crnoj Gori o aktivnostima ruskog diplomate koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima".

Ministarstvo vanjskih poslova nije navelo o kakvim aktivnostima ruskog diplomate radilo, a ambasada Rusije se nije oglašavala ovim povodom.

Za sve ruske avione zatvoren je vazdušni prostor Crne Gore odlukom Agencije za civilno vazduhoplovstvo, a na prijedlog Ministarstva kapitalnih investicija, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u tom Ministarstvu.

"Ministarstvo vanjskih poslova je usaglasilo i prihvatilo direktive Evropske unije vezane za sankcije prema Rusiji i o tome obavijestilo Ministarstvo kapitalnih investicija, koje je potom uputilo zahtjev Agenciji za civilno vazduhoplovstvo. Ona je objavila zabranu letova. Nakon toga procedure su predate i kontroli leta Srbije i Crne Gore. To znači da je za sve ruske avione zatvoren vazdušni prostor Crne Gore", piše u odgovoru na upit RSE.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG