Linkovi

Sberbanka se povlači iz Evrope


Ukraine Russian Bank
Ukraine Russian Bank

Najveći ruski kreditor Sberbanka saopćila je u srijedu da napušta gotovo sva evropska tržišta, kriveći veliki odliv gotovine i prijetnje svom osoblju i imovini nakon ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija koje su uslijedile.

Vijest je stigla nakon što je ova državna ruska banka prijavila rekordnu godišnju dobit za 2021.

Banka je saopštila da više nije u mogućnosti da osigura likvidnost evropskim filijalama, prema nalogu centralne banke, ali su nivo njenog kapitala i kvalitet aktive bili dovoljni da isplati sve štediše.

"U trenutnoj situaciji, Sberbanka je odlučila da napusti evropsko tržište", navodi se u saopštenju.

"Banke kćerke grupe suočile su se s nenormalnim odlivom gotovine i prijetnjama po sigurnost svojih zaposlenika i filijala", pojašnjeno je u nastavku.

Koraci zapadnih zemalja bez presedana da izoluju rusku ekonomiju i finansijski sistem zbog njene invazije na Ukrajinu uključuju sankcije njenoj centralnoj banci i isključenje nekih od njenih banaka iz globalnog platnog sistema SWIFT.

Evropska centralna banka (ECB) je već naredila zatvaranje evropskog ogranka Sberbanke, nakon što je upozorila da se suočava sa neuspjehom zbog smanjenja depozita izazvanih reakcijom na invaziju, koju Moskva naziva "specijalnom operacijom".

Sberbanka, koja je, između ostalih zemalja, poslovala u Austriji, Hrvatskoj, Njemačkoj i Mađarskoj, imala je evropsku imovinu vrijednu 13 milijardi eura (14,4 milijarde dolara) na dan 31. decembra 2020. godine.

Slovenačka banka NLB saopštila je da preuzima slovenačku jedinicu Sberbanke. U Bosni i Hercegovini su institucije preuzele upravljanje ovom bankom.

Izlaz s evropskog tržišta ne utiče na poslovanje banke u Švicarskoj.

Neto profit Sberbanke za 2021. skočio je 64% u odnosu na prethodnu godinu na 1,25 milijardi rubalja (12,38 milijardi dolara). Povrat na kapital za godinu bio je 24,2%, a njegov neto prihod od kamata iznosio je 1,8 milijardi rubalja.

Moskovska berza je zaustavila trgovinu akcijama i pokušala da spriječi odliv kapitala iz ruske imovine, ali su depozitne potvrde Sberbanke u Londonu izgubile punu vrijednost i pale na 0 dolara.

Izvor: Reuters
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG