Linkovi

Ukrajina traži od Kine da utiče na Rusiju i zaustavi rat


Russia China
Russia China

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je u telefonskom razgovoru 1. marta zatražio od kineskog kolege da iskoristi veze Pekinga sa Moskvom da zaustavi rusku vojnu invaziju na svog susjeda, navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, a javlja Rojters.

Kako se navodi u saopštenju, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je Kulebi da je Peking spreman da uloži sve napore da diplomatskim putem pomogne okončanje rata.

Kina, koja se posljednjih godina zbližila sa Moskvom, a takođe ima i srdačne diplomatske veze i jake trgovinske veze sa Ukrajinom, odbila je da osudi napad Rusije na tu zemlju ili da njene akcije tamo nazove invazijom.

Razgovor između ukrajinskog i kineskog zvaničnika prvi je zvanični dijalog od napada Rusije na njenog susjeda 24. februara.

Razgovor je, kako navodi kinesko Ministarstvo inostranih poslova, inicirao Kuleba.

Vang je ponovio poziv Kine za rješenje krize kroz pregovore, rekavši da podržava sve međunarodne napore koji bi mogli da pomognu u postizanju političkog rješenja, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

U januaru je kineski predsjednik Si Đinping obilježio 30 godina veza sa Ukrajinom, pozdravivši „produbljivanje političkog međusobnog povjerenja“ između dvije zemlje.

Ukrajina je čvorište kineske inicijative “Pojas i put”, proširene infrastrukture i diplomatskog poduhvata koji Kinu bliže povezuje sa Evropom.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva „specijalnom operacijom“ za koju kaže da nije osmišljena da okupira teritoriju, već da uništi vojne kapacitete njenog južnog susjeda i zarobi one koje smatra opasnim nacionalistima.

XS
SM
MD
LG