Linkovi

RSE osuđuje rusko blokiranje stranica 'Current Time' i 'Crimea.Realities'


Current Time TV Logo
Current Time TV Logo

Radio Slobodna Evropa (RFE/RL) osudio je odluku Rusije da blokira web stranice "Current Time TV" i "Crimea.Realities" na ruskom jeziku, ukrajinskog biroa RFE/RL zbog izvještavanja o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Stranice su blokirane 28. februara nakon što je RFE/RL odbio udovoljiti zahtjevu ruske državne agencije za monitornig medija "Roskomnadzor" da izbriše informacije o invaziji Moskve na Ukrajinu.

"Kremlj očajnički želi spriječiti ruski narod da sazna činjenice o smrti i razaranju koje uzrokuje ruska invazija na Ukrajinu. Nastavit ćemo pružati istinu ruskom narodu u ovom kritičnom trenutku", izjavio je predsjednik i izvršni direktor RFE/RL Jamie Fly.

Agencija Roskomnazdor zahtjeve je poslala u pismu Current Timeu, 27. februara, navodeći da je objavila informacije "kojima se krši zakon".

Prema Roskomnadzoru, na ovoj web stranici objavljene su "netačne informacije od društvenog značaja o ruskim vojnicima koji su navodno ubijeni ili zarobljeni na teritoriju Ukrajine".

Agencija Roskomnadzor naredila je Current Timeu da ukloni sve informacije o ruskoj invaziji na Ukrajinu, naglašavajući da će, u suprotnom, stranica biti blokirana u Rusiji. Current Time je odbio to uraditi.

Početkom februara, Roskomnadzor je zaprijetio da će blokirati osam web stranica RFE/RL za publiku u Rusiji, Ukrajini i centralnoj Aziji, ukoliko ne uklone članke vezane za istrage o korupciji koje je vodio zatvoreni opozicioni lider Aleksej Navaljni. RFE/RL i tada je odbio udovoljiti zahtjevima.

Izvještavanju na ruskom jeziku Crimea.Realitiesa može se pristupiti na tzv. mirror stranicama.

Također, dostupna je mirror stranica Current Time i materijalu se može pristupiti pomoću virtualne privatne mreže (VPN) nThlink.

Osim toga, sadržaje stranice Current Timea moguće je pronaći na Telegramu, Twitteru, Instagramu, Facebooku, TikToku ili YouTubeu.

Svi materijali sa stranice Current Time također su dostupni na RFE/RL aplikacijama Google Play i App Store aplikacijama.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG