Linkovi

Kosovo obilježava četrnaest godina nezavisnosti


Kosovo -- Huge flag of Kosovo made of paper for Guinness World Record, in Skenderaj (Srbica), February 9, 2021.
Kosovo -- Huge flag of Kosovo made of paper for Guinness World Record, in Skenderaj (Srbica), February 9, 2021.

Kosovo 17. februara obilježava četrnaest godina od kako je proglasilo nezavisnost od Srbije, a do sada ga je, prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Kosova, priznalo 117 država. Od zemalja u regionu, osim Srbije, Kosovo ne priznaje jedino Bosna i Hercegovina.

U prisustvu najviših državnih zvaničnika, predsjednice Vjose Osmani, premijera Aljbina (Albin) Kurtija i predsjednika Skupštine Gljauka (Glauk) Konjufce, pripadnici Kosovskih bezbjednosnih snaga su svečano podigli zastavu Kosova ispred zgrade Vlade.

Tom prilikom predsjednica Osmani je čestitala građanima Kosova Dan nezavisnosti.

"Žrtva za našu državu je izuzetno velika. Preko 13 hiljada civila (je ubijeno), od toga 1.133 djece. Oko 20.000 žena je preživjelo seksualno nasilje tokom rata, uništene su kuće i preko 1.600 je nestalih. Naša sloboda će biti potpuna onog dana sve žrtve dobiju pravdu", rekla je Osmani.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da se 17. februar treba obilježavati i kao pomen za sve one koji su se borili za slobodu naroda i nezavisnost Kosova.

Povodom Dana nezavisnosti Kosova, u Prištini se održava niz aktivnosti.

U proteklih četrnaest godina, Kosovo je postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, a neke od njih su Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond, Evropska banka za obnovu i razvoj, Olimpijski komitet, Evropska fudbalska federacija i Svjetska fudbalska federacija.

Kosovo još nije član Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Savjeta Evrope, Svjetske trgovinske organizacije i drugih međunarodnih organizacija u koje nastoji da se učlani.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG