Linkovi

Australija zatvara najveću elektranu na ugalj sedam godina prije planiranog roka


FILE - The Liddell coal-fired power station is seen in the Hunter Valley, north of Sydney, Australia, April 9, 2017.
FILE - The Liddell coal-fired power station is seen in the Hunter Valley, north of Sydney, Australia, April 9, 2017.

Postrojenje Eraring od 2,88 gigavata nalazi se u regionu Hunter sjeverno od Sidneja i njime upravlja Origin Energy. Biće zatvorena 2025. godine.

Time će se pridružiti već dugačkoj listi elektrana na ugalj koje su zatvorene zbog rasta jeftine energije vjetra i sunca u zemlji.

"Australijsko energetsko tržište danas se veoma razlikuje od onog kada je Eraring doveden na mrežu ranih 1980-ih", rekao je izvršni direktor Origin-a Frank Calabria, prenosi BBC.

Oslanjanje Australije na elektrane na ugalj se smanjilo posljednjih godina.

Međutim, ugalj i dalje snabdijeva 60 odsto električne energije u zemlji, što je čini jednom od nacija sa najvećim emitovanjem ugljenika po glavi stanovnika.

Obnovljivi izvori su činili oko trećinu proizvodnje električne energije u Australiji prošle godine i predviđa se da će do kraja decenije biti blizu 70 odsto.

Prošle nedelje, rivalski energetski gigant AGL rekao je da će za nekoliko godina pomjeriti zatvaranje svoje dvije najveće termoelektrane na ugalj.

U međuvremenu, Energy Australia je 2021. godine saopštila da će se jedna od elektrana koje najviše zagađuju u zemlji, Yallourn u Viktoriji, zatvoriti četiri godine ranije nego što je planirano.

Sve tri kompanije su zabilježile pad prihoda od elektrana na ugalj poslednjih godina jer jeftinija obnovljiva energija obara cijene struje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG