Linkovi

SAD: Krv pupkovine izliječila ženu od HIV-a


HIV Virus Mutation
HIV Virus Mutation

Žena iz SAD postala je treća osoba koja se izliječila od HIV-a. Liječena je novom metodom: transplantacijom krvi iz pupkovine. Antivirusni lijekovi drže bolest pod kontrolom, ali ne mogu HIV pozitivnu osobu potpuno izliječiti. Stoga se pokušava s različitim eksperimentalnim terapijama.

Žena je prekinula antiretrovirusnu terapiju 37 mjeseci nakon transplantacije i više od 14 mjeseci kasnije još uvijek ne pokazuje znakove HIV-a u krvnim pretragama. Dvije druge osobe koje su u remisiji od HIV-a imale su transplantacije koštane srži kao terapiju raka. Radi se o njemačkom pacijentu Timothy Ray Brownu, poznatom i kao „Berlinski pacijent“ koji je 12 godina živio bez virusa, 2020. preminuo od raka i Adamu Castilleju, čovjeku iz UK koji je dobio transplantaciju koštane srži koja je „očistila“ virus HIV u njegovom organizmu 2016. godine.

Obojica su primila koštanu srž od donora koji su imali neobičnu mutaciju koja blokira HIV i izlječenje je zapravo bila sretna okolnost.

Dok su oba muškarca imala značajne nuspojave, spomenuta pacijentica je uspjela napustiti bolnicu nakon samo 17 dana. To je dijelom možda zbog činjenice da je primila krv od rođaka kako bi ojačala svoj imunološki sistem.

Transplantacija krvi iz pupkovine, umjesto koštane srži, omogućila je naučnicima da koriste djelomično podudarnog darivatelja, dok je njen imunološki sustav ojačan transfuzijom krvi od bliskog rođaka. Ovaj novi pristup mogao bi ponuditi obećanje liječenja većem broju HIV pozitivnih osoba, bez obzira na njihovu rasu, spol ili etničku pripadnost.

Novu tehniku razvili su naučnici s Weill Cornell Medicine u New Yorku.

Ovo je također veliki korak u tome da više žena učestvuje u eksperimentalnim terapijama liječenja HIV. Naime, svega 11% žena učestvuje u ispitivanjima postupaka liječenja, premda žene čine oko polovine HIV pozitivnih osoba na svijetu.

Naučnici smatraju kako je lakše doći do krvi i krvnih ćelija iz pupkovine nego do onih iz koštane srži. Međutim, iako je proces jednostavniji i procedura nije tako neugodna kao kod uzimanja koštane srži, treba znati da su uzorci iz pupkovine često manji.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG