Linkovi

'Konvoju slobode' nije dopušten ulazak u Brisel


Motorists drive amid clouds of tear gas on the Champs Elysees in Paris, Feb. 12, 2022, as convoys of protesters so called "Caravan of freedom" arrived in the French capital.
Motorists drive amid clouds of tear gas on the Champs Elysees in Paris, Feb. 12, 2022, as convoys of protesters so called "Caravan of freedom" arrived in the French capital.

Pripadnici takozvanog "Konvoja slobode" će pokušati danas, u ponedeljak 14. februara da blokiraju Brisel, nakon sličnih protesta koji su proteklog vikenda održani u Parizu i Hagu.

Belgijska policija je blokirala sve ulaze u Brisel, uklučujući i prilaze gradu sa autoputa, kako bi spriječila ulazak konvoja u centar grada.

Naime, prema podacima medija, u noći između nedelje i ponedeljka, oko 1300 motornih vozila se iz Francuske uputilo prema Belgiji.

Lokalni mediji saopštavaju da vozila dolaze i iz ostalih susjednih zemalja Belgije, poput Holandije i Njemačke.

Gradonačelnik Brisela, Philipe Close (Filip Kloz) je krajem prošle nedelje saopštio da je zabranio okupljanje u Briselu, jer, prema njegovim rečima "organizatori nemaju dozvolu za okupljanje".

Belgijska policija je poručila građanima da izbjegnu Brisel tokom ponedeljka.

Philip Close je gostovao na javnom servisu u ponedeljak ujutro, kada je izjavio da neće dozvoliti "da prijestonica bude talac" pokreta "Konvoj slobode". On je objasnio da je za svako okupljanje u Belgiji, obavezna dozvola a budući da organizatori "Konvoja slobode" nisu poznati, onda ova organizacija nema pravo na manifestaciju u belgijskom glavnom gradu.

Najavljeno je da će pripadnici "Konvoja slobode" blokirati centar grada uključujući i evropsko naselje – gdje se nalaze sjedišta institucija Evropske unije (EU).

Prema posljednjim podacima, motorna vozila koja su se približila gradu su parkirana na ulazu u Brisel. Gradonačelnik Brisela tvrdi da u nedostatku dozvole, oni mogu pješice prići centru grada ali nikako u motornim vozilima.

"Konvoj slobode" je serija tekućih protesta i blokada, koja su počela u Kanadi protiv obavezne vakcinacije na COVID-19, ali je pretvoren na pokret protiv svih ograničenja koja se tiču pandemije.

Istim modelom su organizovani protesti u Parizu i Hagu. Nema podataka ko tačno stoji iza ovog pokreta. Pripadnici pokreta se organizuju putem socijalnih medija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG