Linkovi

Biden objavio plan za raspodjelu 7 milijardi dolara zamrznute afganistanske imovine


Joe Biden
Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u petak izvršnu naredbu kojom se dozvoljava raspodjela zamrznute imovine iz centralne banke Afganistana od 7 milijardi dolara za humanitarnu pomoć u toj zemlji i za žrtve terorističkih napada 11. septembra, potvrdili su visoki zvaničnici administracije.

Sredstva koja se drže u SAD-u, zamrznuta su nakon kolapsa međunarodno priznate vlade u Kabulu u augustu, prenosi CNN.

Polovina - 3,5 milijarde dolara - ići će za pružanje pomoći unutar zemlje, gdje raste strah od gladi mjesecima nakon što su talibani preuzeli vlastu Afganistanu.

Preostalih 3,5 milijardi dolara biće stavljeno na raspolaganje žrtvama terorističkog napada 11. septembra 2001. godine, koje se na sudu bore za obeštećenje. Njihovi zahtjevi će se i dalje procesuirati na sudu.

Novac je bio zaglavljen u njujorškim federalnim rezervama od pada vlade u Kabulu.

Talibani su zatražili prava na fondove, koji uključuju imovinu poput valuta i zlata, ali su SAD odbile njihov zahtjev njima nakon pada demokratske vlade u Afganistanu.

SAD nisu priznale talibane kao vlast.

Čak i prije nego što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu u augustu, siromaštvo i glad bili su široko rasprostranjeni zbog uzastopnih suša, ekonomskog pada, dugotrajnog sukoba i pandemije.

Ali u mjesecima nakon preuzimanja vlasti, kriza se ubrzano pogoršala. Milijarde dolara strane razvojne pomoći su prestale stizati, lišavajući zemlju novca koji je podržavao privredu, ključne usluge i humanitarne radnike.

Zapadne zemlje ne priznaju talibane i strajuhu da bi svaka pomoć otišla u njihove ruke, umjesto građanima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG