Linkovi

Evropska Komisija predlaže produženje COVID 19 certifikata za još godinu dana


A picture taken on June 29, 2021 in Paris shows a passport behind a mobile phone whose screen bears a EU Digital COVID certificate.
A picture taken on June 29, 2021 in Paris shows a passport behind a mobile phone whose screen bears a EU Digital COVID certificate.

Evropska komisija (EK) je predložila da se važenje digitalnog COVID 19 certifikata produži za godinu dana, odnosno do 30. juna 2023 godine.

Virus COVID-19 i dalje preovladava u Evropi i u ovoj fazi nije moguće utvrditi uticaj mogućeg povećanja kod infekcija u drugoj polovini 2022. ili pojave novih varijanti”, navodi se u saopštenju EK.

Proširenje ove uredbe prema zvaničnicima Evropske komisije će omogućiti da putnici mogu da nastave da koriste svoj EU digitalni COVID certifikat kada putuju u EU, gdje države članice održavaju određene mjere javnog zdravlja.

Portparol EK, Christian Wigand (Kristijan Vigand) je naveo da je ovaj prijedlog predstavljen blagovremeno kako bi se omogućilo Evropskom parlamentu i Evropskm savjetu da završe zakonodavnu proceduru na vrijeme prije nego što istekne aktuelna Uredba.

Evropski komesar za pravosuđe Didier Reinders je ovaj prijedlog obrazložio činjenicom da niko ne može predvidjeti kako će se pandemija razvijati.

Bez ovog produženja, rizikujemo da imamo mnogo različitih nacionalnih sistema i svu konfuziju i prepreke koje bi to izazvalo. EU digitalni COVID19 certifikat se pokazao kao efikasan instrument za olakšavanje bezbjednog i besplatnog putovanja. Dok se radujem danu kada više neće biti potreban, on će nam u međuvremenu omogućiti da se bezbjedno krećemo po Evropi”, izjavio je Reinders.

U novom prijedlogu, EK je dodala i neke ograničene izmjene koje se uglavnom tiču uključivanja „visokokvalitetnih laboratorijskih antigen testova” među tipove testova za koje se može izdati certifikat o testiranju.

Takođe se predlaže da certifikati o vakcinaciji sadrže tačan ukupan broj doza primijenjenih u bilo kojoj državi članici, a ne samo u onoj koja je izdala certifikat, te da se certifikati mogu izdavati licima koja učestvuju u kliničkim ispitivanjima vakcina protiv COVID 19.

Uredba o uvođenju digitalnog certifkata je stupila na snagu 1. jula 2021 godine i njen rok ističe 30 juna 2022. godine.

Uvođenje ove potvrde je imalo za cilj omogućavanje slobodnog kretanja tokom pandemije COVID 19.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG