Linkovi

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo dvojice sarajevskih policajaca


Tuga na komemoraciji ubijenim policajcima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Tuga na komemoraciji ubijenim policajcima

Pripadnici Agencije za istrage zaštitu (SIPA) lišili su slobode Marka Trifkovića osumnjičenog za ubistvo policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

''Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e osumnjičeni će biti predati u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo, jednog od deset u entitetu Federacija BiH, po čijem nalogu je uhapšen'', potvrdila je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva.

Šehović i Vujinović ubijeni su 26. oktobra 2018. u pucnjavi koja se dogodila u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Do pucnjave u Alipašinom polju je došlo prilikom pokušaja policajaca da spriječe krađu automobila "Golf 6" hrvatskih registarskih oznaka, kada su kradljivci iz automatske puške pucali na policijsku patrolu koja ih je zatekla u krađi vozila.

Trifković je i ranije privođen zbog ovog krivičnoga djela, a optužen je za više krivičnih djela povezanih s krađom automobila. On je bio uhapšen 10. januara 2020. na Palama po potjernici, nakon što je godinu proveo u bijegu.

Pred Sudom BiH optužen je da je od 2011. do 2017. godine bio član organizirane kriminalne skupine koja se bavila krađom automobila, rastavljanjem vozila na dijelove i njihovom preprodajom na tržištima BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Riječ je o akciji protiv automafije koja je provedena pod kodnim nazivom “Volan”, a u okviru koje je optuženo 27 osoba.

Terete se da su naoružani i maskirani krađe izvršavali specijalističkim alatom i priborom, uz upotrebu radiostanice podešene na policijske frekvencije kako bi pratili kretanja policije.

Ukradena vozila, više od 200, skrivana su uglavnom na području Sarajeva, te okolnih općina Lukavice, Pala, Sokoca, a od vlasnika vozila kasnije je iznuđivan otkup.

Tokom istrage zbog ubistva policajaca Šehovića i Vujinovića do sada je saslušano i ispitano oko 300 osoba.

Nusret Selimović, komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), saopćio je 8. novembra 2021. da se više osoba, prema prikupljenim saznanjima, može dovesti u vezu sa ubistvima.

Tokom 4. i 5. novembra 2021. policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH izvršili su pretrese u Istočnom Sarajevu i Palama, s ciljem pronalaska dokaza u vezi sa ubistvom policajaca u Sarajevu.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo je 4. novembra saopćeno da su otkriveni i izuzeti dokazi koji bi se mogli dovesti u vezu sa ubistvom policajaca. Navedeno je da je otkrivena i oduzeta veća količina automatskog vatrenog oružja.

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH preuzela je istragu 17. novembra 2021.

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je dan ranije pritvor u odsustvu Aleksandru Macanu, osumnjičenom za ubistvo dvojice policijskih službenika MUP-a KS.

Macan se nalazio u bjekstvu, a na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Macan se predao 23. decembra 2021. kad je s advokatom ušao u prostorije Tužilaštva Kantona Sarajevo.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG