Linkovi

Kina: Skraćena ruta olimpijske baklje


OLYMPICS-2022/RELAY
OLYMPICS-2022/RELAY

Peking je započeo svoje obaveze domaćina Zimskih olimpijskih igara 2022. početkom tradicionalne štafete olimpijske baklje u srijedu.

Zamjenik premijera Han Zheng započeo je događaj kada je u Olympic Foreign Parku predao kultnu baklju 80-godišnjem Luo Zhihuanu, prvom kineskom brzom klizaču na međunarodnom natjecanju i prvom svjetskom prvaku u zimskim sportovima.

Više od 1000 nositelja baklje pronijet će olimpijsku baklju kroz tri natjecateljske zone, uključujući centar Pekinga i grad Zhangjiakou u susjednoj pokrajini Hebei prije nego što se vrate u Peking na svečanost otvaranja u petak.

Trodnevna štafeta daleko je ograničenija od prošlih zbog zabrinutosti oko COVID-19, a samo odabranim članovima javnosti je dopušteno prisustvovati štafeti. Za usporedbu, Peking je poslao baklju na globalnu turneju uoči održavanja Ljetnih olimpijskih igara 2008., koje su privukle demonstrante na nekoliko mjesta protestirajući protiv kršenja ljudskih prava u Kini.

Ove godine brojne su zemlje odbile poslati službene delegacije za sudjelovanje na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, uključujući Sjedinjene Države, Australiju, Britaniju i Kanadu.

Olimpijske igre održat će se u okviru takozvanog "balona" koji zahtijeva da svi olimpijski sportaši, dužnosnici, osoblje i novinari ostanu izolirani kako se virus ne bi potencijalno proširio na širu javnost.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od Associated Pressa, Reutersa, Agence France-Presse.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG