Linkovi

Velika Britanija zaprijetila sankcijama kompanijama bliskima Kremlju


A woman is reflected in a window as she walks through wind and rain toward Tower Bridge in London during England's third national lockdown to curb the spread of coronavirus.
A woman is reflected in a window as she walks through wind and rain toward Tower Bridge in London during England's third national lockdown to curb the spread of coronavirus.

Velika Britanija sankcionirat će kompanije i pojedince bliske Kremlju i predsjedniku Rusije Vadimiru Putinu, ukoliko Rusija poduzme bilo kakvu akciju protiv Ukrajine, izjavio je u ponedjeljak, 31. januara glavni tajnik Trezora Simon Clarke.

"Odlučni smo da ćemo, ukoliko Rusija poduzme daljnje mjere protiv Ukrajine, dodatno pooštriti režim sankcija usmjeren na kompanije i ljude koji su najbliži Kremlju", kazao je Clarke za Sky News, prenosi Reuters.

Od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, London ili "Londongrad" kako ga nazivaju, postao je globalno središte za odljev novca iz bivših sovjetskih republika.

Putinovi protivnici pozivali su više puta Zapad da pokaže čvršći stav prema ruskom novcu, iako se oligarsi i ruski dužnosnici i dalje razmeću bogatstvom na najluksuznijim evropskim destinacijama.

Britanska vlada će ove sedmice uvesti novi zakon kako bi proširila opseg sankcija protiv Rusije, u nastojanju da spriječi agresiju na Ukrajinu, izjavila je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

"Ono što nam zakon omogućava je da pogodimo mnogo širi spektar ciljeva. Tako da ne može postojati niko ko misli da će biti imun na te sankcije“, rekla je Truss za Sky News 30. januara.

Kako je navela, bilo koja kompanija mogla bi da bude "meta", tako da Putinovi oligarsi, te ruske kompanije uključene u podržavanje ruske države, neće imati gdje da se sakriju.

Sjedinjene Američke Države (SAD), Evropska unija (EU) i Velika Britanija više puta su upozoravale Putina da ne napada Ukrajinu, nakon što je Rusija rasporedila oko 100.000 vojnika u blizini granice s tom zemljom.

S druge strane, ruski dužnosnici tvrde da je Zapad zahvaćen rusofobijom i da nema pravo držati lekcije Moskvi, nakon što je proširio prisustvo NATO-a na istoku nakon pada Sovjetskog Saveza i "posijao haos u Iraku i Siriji".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG