Linkovi

Erdoan: Invazija Rusije na Ukrajinu nije realna


Turkish President Recep Taip Erdogan and Prime minister Edi Rama in Albania
Turkish President Recep Taip Erdogan and Prime minister Edi Rama in Albania

Kako javlja agencija Reuters, Zapad je izrazio bojazan od moguće invazije na Ukrajinu desetina hiljada ruskih vojnika okupljenih u blizini njene granice. Rusija je negirala takve planove.

"Ne gledam na invaziju Rusije na Ukrajinu kao na realan pristup jer Ukrajina nije obična zemlja. Ukrajina je jaka zemlja", rekao je Erdoan novinarima tokom posjete Albaniji u ponedjeljak, prenosi Reuters.

"Da bi Rusija preduzela taj korak, morala bi revidirati situaciju u cijelom svijetu i svoju vlastitu", rekao je predsjednik Turske dodajući da region više ne može prihvatiti rat i da takav potez "neće biti ispravan".

„Naravno, moramo da stavimo ta pitanja na sto sa gospodinom Putinom i da o njima razgovaramo", prenosi agencija reči predsjednika Turske.

Turska kao članica NATO-a ima dobre veze i sa Kijevom i sa Moskvom, ali se protivi ruskoj politici u Siriji i Libiji, kao i njenoj aneksiji poluostrva Krim 2014. godine.

Kako podsjeća Reuters, uspostavljajući saradnju sa Rusijom u oblasti odbrane i energetike, Ankara je takođe prodala sofisticirane dronove Ukrajini, što je naljutilo Moskvu.

Erdoan je u novembru rekao da je Turska spremna da bude posrednik u krizi, što je ponuda koju je Kijev pozdravio, ali je Moskva odbila. Ankara je također rekla da sankcije Rusiji neće biti rješenje za to pitanje.

Moskva, koja je 2014. pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim, negira da planira napad na Ukrajinu, ali je upozorila Zapad da širenje NATO na tu i druge bivše sovjetske zemlje predstavlja "crvenu liniju" koja se ne smije preći, podsjeća agencija Frans pres (AFP).

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG