Linkovi

MI5 upozorava da se kineski agent infiltrirao u britanski parlament


Britanski parlament
Britanski parlament

Britanska sigurnosna služba MI5 je izdala rijetko upozorenje poslanicima da se kineski agent infiltrirao u parlament kako bi se umiješao u britansku politiku, piše BBC.

U upozorenju se navodi da je Christine Ching Kui Lee "uspostavila veze" za Komunističku partiju Kine (CCP) sa sadašnjim i budućim poslanicima.

Zatim je davala donacije političarima, a sredstva su stizala od stranih državljana iz Kine i Hong Konga. Upozorenje je izdato nakon "značajne, dugotrajne" istrage MI5, rekli su izvori za BBC. Služba sigurnosti je navela da bi svako koga kontaktira Lee trebao biti "svjestan njene pripadnosti" i njene “zadaće na unapređenju programa KPK".

Konzervativni poslanik i bivši partijski lider, Sir Iain Duncan Smith, iznio je upozorenje u britanskom Domu naroda, potvrdivši da ga je predsjedavajući proslijedio poslanicima na mail. Rekao je da je to “zaista zabrinjavajuća stvar", pozivajući na deportaciju Christine Lee i zahtijevajući da Vlada da izjavu o tome Domu naroda.

Bivši ministar odbrane Tobias Ellwood također je pozvao na izjavu u Parlamentu, dodajući: „Ovo je vrsta smetnji u sivoj zoni koju sada možemo predvidjeti i očekivati od Kine.”

"Ali činjenica da se to dogodilo ovom parlamentu mora podstaći Vladu na hitnu reakciju.”

Prema upozorenju, gospođa Lee je tvrdila da je njen angažman u parlamentu bio "predstavljanje Kineza iz Ujedinjenog Kraljevstva i povećanje raznolikosti".

Međutim, MI5 je naveo da su aktivnosti "poduzete u tajnoj koordinaciji s Odjelom za rad Ujedinjenog fronta za rad [iz KPK], uz finansiranje koje su omogućili strani državljani koji se nalaze u Kini i Hong Kongu".

Ujedinjeni front za rad navodno nastoji da "njeguje odnose" s "utjecajnim ličnostima" kako bi osigurao da politički krajolik u Velikoj Britaniji bude povoljan za KPK i da izazove one koji izražavaju zabrinutost oko stranke, uključujući i ljudska prava.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG