Linkovi

Novinarka koja je preživjela mučenje pohvalila "istorijsku" sudsku presudu protiv Kolumbije


Kolumbijska novinarka Jineth Bedoya
Kolumbijska novinarka Jineth Bedoya

Novinarka Jineth Bedoya, koju su prije 21 godinu kidnapovale, silovale i mučile paravojne formacije, pohvalila je u utorak "istorijsku" odluku regionalnog suda za ljudska prava da državu Kolumbiju proglasi odgovornom za ovaj nasilni napad.

Interamerički sud za ljudska prava presudio je u ponedjeljak da djela protiv Bedoye "nisu mogla biti izvršena bez pristanka i saradnje ili barem tolerancije [kolumbijske] države".

Bedoya, koja danas ima 47 godina, radila je za novine El Espectador istražujući lanac krijumčarenja oružja kada su je 2000. oteli i napali pripadnici krajnje desničarske milicije.

"To je istorijska presuda. Odluke suda kao reparacije... su javna politika, ali i sudska praksa za cijelu hemisferu, ne samo Kolumbiju", rekla je Bedoya, suzbijajući suze, novinarima u glavnom gradu Bogoti. "I to je trijumf svih ovih godina traženja pravde."

Sud je autonomni dio Organizacije američkih država (OAS) i njegove odluke su konačne bez mogućnosti podnošenja žalbe.

Bedoya je bila zarobljena od strane paravojne grupa izvan zatvora u Bogoti, a zatim je silovana i mučena 16 sati prije nego što je ostavljena na cesti.

Ona je istraživala mrežu trgovine oružjem koja je djelovala iz zatvora La Modelo i tvrdila je da je država, uključujući "uticajnog" šefa policije, bila saučesnik u njenoj otmici.

Paravojne formacije, od kojih su neke već osuđene za zločine počinjene nad Bedoyom, bile su desničarske milicije koje su se borile protiv ljevičarske gerile tokom krvavog 60-godišnjeg sukoba u Kolumbiji. Raspušteni su 2006.

Kolumbijska država je kriva za "propust da istraži prijetnje koje su zaprimili" od Bedoye, navodi se u saopštenju koje je objavilo pravosudno krilo OAS-a sa sjedištem u Kostariki.

Neuspjeh u istrazi prekršio je prava Bedoye "na sudske garancije, sudsku zaštitu i jednakost pred zakonom", presudio je sud.

Predsjednik Ivan Duque rekao je da Kolumbija "u potpunosti prihvata odluku" i da je treba iskoristiti "da spriječi da se nešto slično ponovi".

Bedoya je kritikovala posljednje četiri vlade, jer joj nisu dale ništa više od "tapšanja po leđima".

Ona je razotkrila "šutnju" i nedostatak solidarnosti vladinih službenica, uključujući potpredsjednicu Marthu Luciu Ramirez.

Kolumbijska država uputila je izvinjenje novinarki pred istim sudom u martu, kada je, takođe, naredila vladi da osigura sigurnost Bedoye i njene majke, koje su bile žrtve ranijih prijetnji i napada koji nisu istraženi.

Sud je naložio Kolumbiji da "kazni one koji su odgovorni za nasilje", te pozvao na druge mjere, uključujući obuku za snage sigurnosti usmjerene na nasilje nad ženama.

"Možda nikada neću moći iza rešetaka vidjeti generala koji je naredio moju otmicu, niti ljude koji su ga podržavali", rekla je Bedoya. "Ali ovo će ostati na savjesti države."

XS
SM
MD
LG