Linkovi

Capitol: Muškarac koji je tvrdio da ima bombu predao se policiji nakon pet sati pregovora


FILE - The Library of Congress is seen in Washington, Dec. 19, 2013. Police were investigating a report Thursday, Aug. 19, 2021, of a possible explosive device in a pickup truck outside the building, located on Capitol Hill.
FILE - The Library of Congress is seen in Washington, Dec. 19, 2013. Police were investigating a report Thursday, Aug. 19, 2021, of a possible explosive device in a pickup truck outside the building, located on Capitol Hill.

Čovjek koji je tvrdio da ima bombu u kamionetu u blizini američkog Capitola, sjedišta Kongresa, predao se policiji, javio je AP.

Muškarac, koga je policija identifikovala kao 49-godišnjeg Flojda Reja Rouzberija (Floyd Ray Roseberry) iz Sjeverne Karoline, izašao je iz vozila i priveden je.

Ranije tokom dana, u četvrtak 19. avgusta, on se zaustavio ispred Kongresne biblioteke i rekao policiji da ima bombu u kamionetu koji nije imao registarske tablice. Policajac je u rukama čovjeka video nešto što je izgledalo kao detonator.

Policija je pregovarala sa njim tokom incidenta koji je trajao oko pet sati.

Izvor iz snaga reda rekao je da prisustvo eksploziva nije potvrđeno.

Policija nije saopštila motive osumnjičenog.

Dok je policija pregovarala, na Facebooku se pojavio uživo video snimak Rouzberija iz kamioneta. Prijetio je eksplozijama, upućivao prijetnje protiv vlade i govorio o onome za šta vjeruje da su problemi zemlje, uključujući stav SAD o Afganistanu, zdravstvenoj zaštiti i vojsci.

"Revolucija je tu", rekao je čovjek. "Pokušavam da dobijem Joe Bidena na telefon."

Facebook je uklonio video zapise nekoliko sati nakon što su očigledno snimljeni. Čini se da Rouzberi nije imao poseban zahtjev osim da razgovara sa Bidenom, prenosi AP.

Rouzberijeva bivša supruga rekla je da je vidjela slike muškarca u incidentu na Capitolu i potvrdila je za AP da je to njen bivši muž. Rekla je da nikada nije znala da ima eksploziv, ali da je bio strastveni kolekcionar vatrenog oružja.

Nekoliko obližnjih zgrada je bilo evakuisano, uključujući Vrhovni sud SAD. Obližnja stanica metroa bila je zatvorena.

Kapitolska policija rekla je da su policajci "reagirali na sumnjivo vozilo u blizini Kongresne biblioteke". Zgrada se nalazi u blizini Kapitola i Vrhovnog suda. Policija je također evakuirala poslovnu zgradu Cannon House. Kongres je ovog tjedna na pauzi.

Događaj dolazi mjesecima nakon što je improvizovana bomba ostavljena u sjedištu Demokratskog nacionalnog odbora i Republikanskog nacionalnog odbora u Washingtonu dan prije nego što su tisuće pro-Trumpovih izgrednika upali na američki Kapitol u januaru.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG