Linkovi

Merkel: Fokus Njemačke na spasilačku misiju u Afganistanu


Hamid Karzai International Airport in Kabul
Hamid Karzai International Airport in Kabul

Fokus Njemačke mora biti na operaciji evakuacije u Afganistanu rekla je kancelarka Angela Merkel u ponedeljak, 16. avgusta liderima partije Hrišćansko-demokratske unije, prenosi agencija Reuters.

"Svjedoci smo teških vremena", rekla je Merkel. "Sada se moramo fokusirati na spasilačku misiju."

Njemačka planira da pošalje vojnike u Afganistan kako bi evakuisala Nijemce i Afganistanace nakon što su talibani preuzeli vlast, kako saznaje agencija France Presse (AFP) iz parlamentarnih izvora.

Planira se uspostavljanje vazdušnog mosta koji bi omogućio evakuaciju 2.000 Afganistanaca koji su radili za Nijemce. Pažnja će se posvetiti posebno ženama koje su ugrožene, aktivistima za ljudska prava i zaposlenim u nevladinim organizacijama.

Njemačka vlada planira da se evakuacija izvede do 31. avgusta, ali ne isključuje da bi mogla da bude i ranije.

Talibani su objavili da je rat u Afganistanu završen nakon što su njihovi borci ušli u Kabul 15. avgusta, a mnogi Afganistanci i strani državljani u strahu od nove vlasti pokušavaju da napuste zemlju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG