Linkovi

Turska: Radnici termoelektrane i mještani evakuisani zbog požara


A wildfire, rear left, approaches the Kemerkoy Thermal Power Plant, right, in Milas, Mugla, Turkey, Tuesday, Aug. 3, 2021. As Turkish fire crews pressed ahead Tuesday with their weeklong battle against blazes tearing through forests and villages on the country's southern coast
A wildfire, rear left, approaches the Kemerkoy Thermal Power Plant, right, in Milas, Mugla, Turkey, Tuesday, Aug. 3, 2021. As Turkish fire crews pressed ahead Tuesday with their weeklong battle against blazes tearing through forests and villages on the country's southern coast

Termoelektrana na ugalj na jugozapadu Turske i obližnja stambena područja evakuisana su u srijedu navečer jer je plamen iz požara zahvatio unutrašnjost elektrane, rekao je gradonačelnik i lokalni mediji.

Gradonačelnik Milasa Muhammet Tokat upozorava na opasnost od požara posljednja dva dana u termoelektrani Kemerkoy u provinciji Mugla. On je u srijedu kasno rekao da se postrojenje evakuiše. Lokalni mediji navode da su požari potakli i evakuaciju obližnjeg primorskog područja Oren.

Vlasti su saopćile da su u elektrani Kemerkoy poduzete mjere opreza i da su spremnici vodika ispražnjeni.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je tvornici prijeti požar i da su tamo tri ministra. Rekao je da su tamo cijeli dan radili avioni i helikopteri u borbi protiv požara.

No, gradonačelnik je rekao da je zračna podrška dolazila rijetko i fokusirala se samo na bliži plamen oko pogona, ali ne i na gašenje širih požara na tom području koje je raspirivao vjetar.

Zvaničnici kažu da je 167 požara u Turskoj pod kontrolom, a 16 još gori u pet provincija. Hiljade vatrogasaca i civila rade na gašenju požara.

„Neću moći vidjeti šume koje će biti zasađene. Možda ih ni moja djeca neće vidjeti”, rekao je Resit Yavuz, stanovnik Marmarisa, u provinciji Mugla. „Nema više drveća."

Toplotni val širom južne Evrope doveo je do požara širom Mediterana, uključujući Italiju i Grčku. Temperature u Marmarisu u utorak su dosegle historijski maksimum od 45,5 C.

Ekološke grupe i opozicioni zastupnici u Turskoj izrazili su bojazan da bi šume oštećene požarom mogle izgubiti svoj zaštićeni status, tvrdnju koju vlada odbacuje.

Kritičari upozoravaju na tu mogućnost nakon što je turski parlament u julu usvojio zakon koji omogućava predsjedniku da promijeni status šuma u lokacije za razvoj turizma ako je to za "opće dobro".

Turski zvaničnici, uključujući predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, odlučno su odbacili spekulacije i rekli da su spaljene šume zaštićene ustavom i da će biti pošumljene. Iako tačna površina spaljena u prošloj sedmici još nije poznata, dužnosnici su obećali da se pogođena područja neće transformirati u druge svrhe.

Uvjerenje vlade, međutim, nije ublažilo brige.

Kritičari su ukazali na slike šumskog područja spaljenog prije više od deset godina koje je pretvoreno u masivno hotelsko odmaralište.

Iako turski Ustav nalaže pošumljavanje šuma nakon šumskih požara, stručnjaci su upozorili da bi novi zakon koji je postao službeni uz Erdoganovo odobrenje prošle sedmice mogao dodatno otvoriti zdrave šume za turizam i izgradnju.

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da će ujutro 5. augusta iz Azerbejdžana doći još jedan vatrogasni avion i dodatno osoblje, a i 40 vatrogasnih vozila će se uputiti u Tursku kako bi pomogli u gašenju požara. On je najavio da su sletjela četiri iznajmljena vatrogasna aviona, a 5. augusta će doći još dva iznajmljena aviona jedne kompanije u Izraelu.

Vrućina, niska vlaga i jak vjetar rasplamsali su požare koji su do sada ubili osam osoba i bezbroj životinja i uništili šume. Mještani su morali evakuirati svoje domove i stoku, dok su turisti bježali čamcima i automobilima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG