Linkovi

Meksiko tuži američke proizvođače zbog trgovine oružjem


A soldier stands next to seized weapons during a presentation for the press in Mexico City, Thursday, June 9, 2011. Over 200 weapons have been seized after arresting the five men at a Navy check-point yesterday, near the city of Villa Union, in…
A soldier stands next to seized weapons during a presentation for the press in Mexico City, Thursday, June 9, 2011. Over 200 weapons have been seized after arresting the five men at a Navy check-point yesterday, near the city of Villa Union, in…

Meksička vlada tužila je neke od najvećih američkih proizvođača oružja, optužujući ih da podstiču krvoproliće zbog nepromišljene poslovne prakse.

U tužbi se navodi da su kompanije znale da doprinose ilegalnoj trgovini oružjem, koja je povezana sa mnogim smrtnim slučajevima, prenosi BBC.

Zvaničnici kažu da Meksiko traži odštetu od čak 10 milijardi dolara, iako bi o svakom iznosu odlučivao sud.

Kompanije se još nisu oglasile povodom ovoga.

Među njima su i Smith & Vesson i Barrett Firearms. BBC je kontaktirao obje kompanije radi komentara.

Tužba je podnijeta u srijedu u američkoj državi Masačusets.

U njoj se navodi da je meksička vlada preduzela akciju "kako bi okončala ogromnu štetu koju (kompanije) nanose aktivnim olakšavanjem nezakonite trgovine oružjem narko-kartelima i drugim kriminalcima u Meksiku".

Proizvođači oružja "svjesni su činjenice da se njihovim proizvodima trguje i da se koriste u nedozvoljenim aktivnostima protiv civilnog stanovništva i vlasti Meksika", navodi se u dokumentu koji se odnosi na tužbu, prema izvještajima.

Meksiko navodi da su kompanije koristile "marketinške strategije za promociju oružja koje je sve smrtonosnije, bez mehanizama sigurnosti ili praćenja".

Meksička vlada procjenjuje da oko 70 odsto oružja kojim se trguje u zemlji dolazi iz SAD-a, prenosi agencija Associated Press. Samo u 2019. godini više od 17.000 ubistava u Meksiku povezano je sa krijumčarenim oružjem.

Jedan zvaničnik rekao je novinarima da bi šteta nastala prodajom oružja bila jednaka oko 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Meksika.

Govoreći na konferenciji za novinare u srijedu, ministar inostranih poslova Marcelo Ebrard rekao je: "Pobijedićemo na suđenju i drastično ćemo smanjiti nezakonitu trgovinu oružjem u Meksiku".

Meksički zvaničnici naglasili su da tužba nije usmjerena protiv američke vlade. Ebrard je rekao da vjeruje da je administracija predsjednika Joe Bidena voljna da radi sa Meksikom na suzbijanju trgovine oružjem.

Međutim, stručnjaci sumnjaju u vjerovatnoću da Meksiko uspije sa tužbom.

Lorenzo Meyer, emeritus profesor na Meksičkom koledžu, rekao je za novinsku agenciju AFP da američki zakon "čini gotovo nemogućim da proizvođači oružja budu odgovorni" za ilegalnu trgovinu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG